Учени от университета в Бристол достигнаха до заключението, че вегетарианците са изложени на двойно по-висок риск от депресия. Причината? В в менюто им липсват витамин B12 и някои важни минерали.

Изследователите твърдят, че недостигът на витамин B12 силно влияе върху настроението и психичното здраве, съобщава сп. “Обекти”.

Бристолският екип стигнал до тези изводи, след като изследвал 10 000 души в западната част на Англия. Тези, които попадали в групата на вегетарианците, били с два пъти повече депресии в сравнение със сънародниците им, които имали конвенционално балансиран хранителен режим.

Друг потенциален фактор е високото равнище на фитоестрогени в кръвта – в резултат на храненето, богато на соя. Още един фактор, който би могъл да допринесе, е, че по-ниският прием на морски храни се свързва с по-голям риск от депресивни симптоми.

Изследването посочва, че не изключва и възможността връзката между по-високия риск от депресия и вегетарианството да е в обратна посока: хората, преживяващи депресия, да са по-склонни да изключат месото или животинските продукти от храната си.