Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа историческо споразумение с Китай, което по всичко изглежда, че ще сложи край на търговската война между двете най-големи икономики в света, породена от десетилетия оплаквания, че китайците манипулират своята валута и крадат търговски тайни от американските фирми.

Споразумението, подробно описано в 94 страници, е само началната фаза на една голяма сделка.

Споразумението ще помогне за растежа на американската икономика през тази и следващата година чрез „поне половин точка допълнителен БВП“ и „вероятно ще се превърне в още един милион работни места”. Това заяви пред FOX News Лари Кудлоу , директор на Националния икономически съвет на САЩ.

Китай поема ангажимент да спре кражбите на интелектуална собственост, да се въздържа от манипулация на валутата, да сътрудничи на финансови услуги и да закупи над 200 милиарда долара американски продукти и услуги през следващите две години.

САЩ пък ще намали тарифите за някои продукти, произведени в Китай, но запазва митата, които Белият дом е наложил на стоки на стойност 375 милиарда долара. След подписването на първата фаза на споразумението, 250 милиарда долара китайски внос все още ще бъдат подложени на 25% такса, а 125 милиарда долара китайски стоки ще бъдат обложени с под 7,5% тарифа.