Истинска баронеса или истинска графиня е била героинята от немската народна приказка „Снежанка и седемте джуджета“, публикувана от Братя Грим през 1812г.?  Според проучвания, правени дълги години приказката се базира на реална история. Според едната версия едната е на баронеса Мария София Маргарета Катерина фон Ертал, а другата е на немската графиня Маргарет фон Валдек.

Имало едно време…

През далечната 1729г., в баварското градче Лор, недалеч от Франкфурт е родена Мария София Маргарета Катерина фон Ертал.

Баща й, благородник с името Филип Кристоф вон Ертал е бил собственик на фабрика за огледала. Точно, както в приказката за Снежанка се жени повторно след смъртта на съпругата си. Мащехата е изключително властна и зла жена. За жалост животът на предполагаемия първообраз на приказната героиня от тук нататък не минава „като в приказките“ и няма щастлив край. Истинската баронеса ослепява много млада. Умира на 71-годишна възраст, неженена в манастир.

Въпреки, че

принцът от приказките в реалната история го няма, все пак има вълшебно огледалце, стъклен ковчег и седем малки джуджета.

„Омагьосаното огледало“ е запазено и до днес. Намира се в музея на Шпесарт, в замъка Лор, където Мария София е родена. То е било подарък за мащехата на Снежанка – Клаудия Елизабет фон Ертал , от нейния съпруг. Германски музей пази надгробния й камък, в колекцията си. Той бил поставен в двора на стара църква Бамберг. Фактът, че има такава  плоча означава, че погребаната е била със знатно потекло, тъй като по това време на жените не се полагали дори надгробни камъни, коментират анализатори. По-късно църквата била срината, а камъкът е преместен в местна болница. След години погребалната стела е прибрана от местно семейство, което я реставрирало и после я дарило на музея в Бамберг.

В приказката има страшна гора в близост до дома на Снежанка. Тя съществува и в реалната история – гората извън пределите на Лор била изключително опасна, но просто, защото там живеели обирджии.

Снежанка трябвало да бяга през седем хълма преди да стигне къщичката на седемте джуджета, която се намирала близо до мина. В близост до Лор наистина има мина, до която се стига през точно седем хълма. И забележете! По това време в мините се случвало да работят деца и … джуджета.

Другата претендентка за короната на приказната Снежанка е графиня Маргарета фон Валдек.

Тя е втората дъщеря и шестото дете на граф Филип IV фон Валдек. Била известна с особената си красота, но и с много строга мащеха – Катерина фон Хацфелд. Когато Маргарета е на около 16 години, баща й я изпратил в двора на Мария Кастилска, сестрата на император Карл V и губернаторка на Испанска Нидерландия, в Брюксел, където се надявал да я омъжи подходящо. Нейното здраве обаче се влошило внезапно, когато тя била едва на 21 години. Умира на 15 март 1554 г. в Брюксел, където и е погребана. В хрониката на Валдек е отбелязано черно на бяло, че подобно на Снежанка от едноименната приказка тя е отровена. За жалост обаче нейната история не завършва щастливо. Анализаторите дори доказват факта, че Маргарета фон Валдек е отровена с арсен и обосновават твърдението си с нейният треперещ почерк на нейното завещание.

Свързана с истински истории за красавици и зли мащехи от 16-ти или 18-ти век обаче, приказката за Снежанка, създадена преди повече от 2 века обхожда цялото земно кълбо и поставя отпечатък върху представите на всяко дете за добро и зло може би, защото в литературната творба за разлика от живота, всичко свършва красиво.

Една глава лук и … приказката е до тук!