До няколко седмици се очаква да стартира реставрация на обсерваторията в Борисовата градина. Астрономите, които настоявали от години за това, тъй като базата е в окаяно състояние, очакват с нетърпение подобрената сграда, съобщи БТВ.

Благодарение на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е заделил 100 000лв. И от фирма-благодетел, която дарява 50 000лв. Ще бъде осъществен предстоящият ремонт.

Обсерваторията е построена преди повече от 120 години. Тя е една от първите и най-големи астрономически бази на Балканския Полуостров. Участвала е в редица научни наблюдения и е била гордостта на научния елит тогава.

Свремето, обаче базата става все по-занемарена. И бива поддържана от доц. Овчаров и колегите му със собствени сили и средства.

Много от подобренията на сградата, направени през годините са от дарения. Залата, където се провеждат кръжоци, например, е ремонтирана с помощта на пари от благотворителна изложба на ученици.

„Малко след ремонта тук отново протече покрива. Нещо, което сами няма как да оправим. Имаме течове на няколко места в тази сграда.“, обяснява пред БТВ доц. Д-р Евгени Овчаров.

Зад каузата за по-добра научна база застава и младият астроном Орлин Станчев.

„Куполът е ремонтиран и обновен благодарение на сравнително скорошни благотворителни акции. С наше участие, колеги от Физическия факултет, симпатизанти!“, разказва гл. Ас. Д-р Орлин Станчев.

Учените се надяват след ремонта да спрат да търсят благодетели и да се радват на една астрономическа база на европейско ниво.

Очаква се ремонтът да започне най-късно през октомври и ще продължи малко повече от месец.