Пътуването до много страни е свързано с допълнителни неудобства, причинени от коронавирусната инфекция, но все още има места до които можем да пътуваме без PCR тест и карантина. Все пак следете какви са мерките, защото ситуацията е динамична и условията се променят бързо.

В Румъния все още се влиза без PCR тест, а мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса са сравнително леки. Заведенията, театрите и кината работят при 30 или 50% (според процента заболеваемост в съответната област), а на открито – без ограничения. Моловете и магазините са отворени до 9 вечера.

В средата на януари Сърбия отмени изискването за PCR тест за съседните си държави, сред които и България. В страната обаче има въведени строги ограничителни мерки – заведенията и търговските центрове работят до 20 часа през седмицата и са затворени през почивните дни. Пазарите са отворени всеки ден до 15 часа.

Няма официални ограничения за влизане в Мексико, но на границите се упражнява засилен контрол. Много вероятно е да ви поискат документ за резервация в хотел за целия ви престой, както и доказателство, че разполагате с достатъчно средства (около 30-40 евро на ден). Тези изисквания няма да ви притеснят, ако резервирате почивка в някой от хотелите по крайрежието на Ривиера Мая.

Доминикана се оказа една от най-предпочитаните  дестинации за почивка тази зима. Освен че няма изискване за PCR тест, карибската държава е достъпна и с чартърни полети.

В страната е в сила вечерен час от 19 вечерта до 5 сутринта през седмицата и от 17 до 5 през почивните дни. В тези часови интервали трябва да останете в хотела си.

Любима зимна дестинация за българите напоследък е остров Занзибар. До острова има чартъри всяка седмица, а липсата на изискване за PCR тест на границата е още едно улеснение. На граничния пункт може да ви измерят температурата и при съмнения да ви направят тест. Задължително е да разполагате със здравна застраховка с покритие за коронавирус.

Португалия е една от малкото страни в Европейския съюз, която не изисква предоставяне на PCR тест на границата за български граждани. Достатъчно е преди пристигане в страната посетителите да са попълнили формуляр за местопребиваване. В момента страната е в локдаун и свободното движение е ограничено, но ако ви се ходи там, следете обстановката и се възползвайте от облекченото влизане в страната, след като мерките бъдат разпуснати.

Трябв да не забравяте обаче, че  България въведе изискване за отрицателен тест на всички завръщащи се в страната българи, т.е. на всички тези дестинации трябва да си направите тест не по-късно от 72 часа преди връщане в България. В противен случай ще бъдете поставени под 10-дневна карантина. Ако нямате PCR тест, направен в чужбина, можете да си направите такъв в рамките на 24 часа след пристигане в България. Ако той е отрицателен, ще бъдете освободени от карантината.