На 31 май е  Международният ден  на русокоските – без значение по ген или перхидрол.
Отбелязва се от 2006 г., когато за първи път е връчена наградата „Диамантено токче“. Призът ежегодно се присъжда на талантливи, умни, преуспели и модерни блондинки. Сред тях по света има немалко успешни писателки, учени, телевизионни водещи, журналистки.
Един от примерите е Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър. Като антипод на вечното клише за блондинката с малко глуповат имидж на сексбомба пък се смята известната холивудска актриса Шарън Стоун, чийто коефициент на интелигентност още на 13 години е бил  154- толкова, колкото е  и на Алберт Айнщайн.
„Култът” към бледоликата хубост датира от векове. Пример за това е „казусът” във вицовете за диваци. Ето един от тях: Племе канибали усърдно разпалвало огъня, за да сготви за обяд на вожда си пленена блондинка. Малко преди дамата да бъде транжирана, дотичал пратеник на господаря, който предал волята му- обядът да му се сервира суров и в леглото!
И въпреки всички  примери за умни и успешни руси жени, вицовете за блондинки – остават едни от най-популярните в целия свят. Но пък  истинската блондинка има чувство за хумор. Показва го най-вече слоганът на ежегодните чествания: „– Кои сме ние? -Блондинки!, – Какво искаме?– Не знаем!, – Кога го искаме?- Веднага!!!
И при соца, и при демокрацията у нас русо гладно нема! Колкото и вицове за блондинки да разправят мъжете, те като пчелички жужат край „джиджаните мадами”, особено ако са с мерки 90-60-90. Смятаните за плиткоумни русокоски обаче също си падат по цифрите. Идеалното съотношение за тях е 20 /милиона в банковата сметка/ – 40 градуса температура при смъртоносно заболяване – и 80 /възраст на съпруга/.
Честит празник, блондита!