На 20-ти юли ( 2-ри август по стар стил) Православната църква почита паметта на Св. Илия – най-големия между пророците.

Това си прозвище той получава след като  предсказва идването на Божия син, а името му означава “Сила Господня”. Св. Илия е почитан от различни народи, защото той бил човек без грях, велик праведник, безпощаден изобличител на езичеството и с   неугасващата вяра в Бога.
Живял е през 9 век по време на израелския цар Ахав и царица Йезавел, когато сред израилския народ имало много езичници и служели на чужди богове, но той не отстъпил от истинния Бог. Пророк Илия започнал да обикаля с ученика си Елисей сред народа и да поучава в правата вяра. Царят и царицата, и по-голямата част от израилският народ продължавали да се кланят на лъжливи богове и да живеят в безчестие.
Тогава пророк Илия ги приканил да принесат жертва на своите богове, а после той ще принесе на своя, за да видят кой е истинният. Който от боговете  Ваал, езическите богове или този на Илия хвърли огън върху жертвата и я изгори, то той е истиннен. Народът се съгласил и първи принесли жертвата си. След като дълго време призовавали и се молели на лъжливите богове огън от небето нямало. Тогава пророк Илия разсекъл жертвата на две,сложил я върху жертвеника и я залял с вода.
Помолил се на Господ Бог и го призовал да изгори жертвата. И наистина от небето слязъл огън, който изгорил не само жертвата, но и водата. Той успял да обърне мнозина в правата вяра.  Пророк Илия е смятан за най-необикновения човек в цялата история на човечеството, тъй като той е единственият, който не приключва земния си живот със смърт, а Господ го възнася тялом на небето с колесница с огнени коне.

 

 Според различни народни вярвания

Св. Илия е покровител на гръмотевиците и светкавиците, както и на змейовете. Според поверията Св. Илия хвърля със светкавици, за да опази нивите от ламята. Илинден е един от най-големите  християнски празници през лятото.

По традиция на този ден се правят курбани за здраве, замесват се обредни хлябове, наречени “боговица” и “колач за Св. Илия”. За да не се разсърди пророка, днес не трябва да се работи нито в къщата, нито на нивата. Не трябва да се чисти, пере и шие. Името му трябва да се почете с празнична трапеза, която да се прекади от най-възрастния член на семейството. В различните крайща на България съществуват многообразни предания за този празик.  Едно от тях е, че ако човек се изкъпе на Илинден, няма да го лови мълния.

Но в море и река не се влиза, защото според едно народните поверия на този ден морето взима най-много жертви за курбан.

Днес имен ден празнуват Илия, Илияна, Илиян, Илиана, Илиан, Илина, Илко и сродни на тях имена, както и  всички кожари, грънчари и пивовари, защото Свети Илия е техен покровител.

Освен паметта на пророк Св. Илия на днешния ден  почитаме и загиналите в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година в Македония и Одринско.

Това  въстание е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Името му идва  от двата църковни празника, на които избухват двата бунта. На Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО се решава въстанието да започне в окръга на 20 юли (2 август по старо му) – Илинден, а началото на бойните действия в Одринско се определя на Конреса на Петрова нива за 6 август (19 август) – Преображение Господне.