Затлъстяването на жителите на развитите страни все повече придобива мащабите на световна пандемия.

В момента 40% от хората над 18 години в света са с наднормено тегло

Свръхтеглото не е само естетически проблем. Затлъстяването е преди всичко социален и медицински проблем, който засяга всички социални прослойки на съвременното общество.

„Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета.“ – думите на изтъкнатия български драматург и писател Стефан Цанев изречени през далечната 1991 година се оказват пророчески.

Особено тревожна е статистиката при децата – 20 процента от европейчетата са с наднормено тегло, а ¼ от тях страдат от затлъстяване. Обърнато в цифри – 14 милиона деца имат наднормено тегло, 3 милиона от тези деца имат болестно затлъстяване.

Специалистите алармират, че ако тенденциите за повишаване на случаите на затлъстяване се запази, ние ще сме първото поколение, чиито родители ще го надживеят. Това ще е в пряк резултат от храненето ни.

България не прави изключение от общите европейски тенденции. Данните от проведени в страната ни проучвания сочат, че 2 милиона от пълнолетните български граждани имат наднормено тегло. 1 милион са българите, които страдат от затлъстяване. 200 000 български деца носят бремето на излишните килограми, като 67 000 българчета имат болестно затлъстяване.

В сравнение с останалите държави в Европейския съюз България е на шесто място по затлъстяване и свръхтегло при децата. Тъжните данни показват, че тази година всеки трети български първокласник е страдал от наднормено тегло.

Снимка: Нова телевизия