На 14-ти септември пожарникарите в цялата страна отбелязват своя професионален празник.

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет тази дата е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”. Така е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, 14-ти септември да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

Първият пожарникарски събор в България е бил свикан именно на днешната дата, но през 1905 г.

Една от първите същински пожарни команди е създадена през 1878 г. в София.

През 1884 г. са доставени първите пожарни помпи, придвижвани с коне, за Софийската пожарна команда, с което се отбелязва нов етап в развитието на пожарното дело.

Още в първите години след Освобождението е положено и началото на организираната противопожарна пропаганда.

През 1896 г. в гр. Русе е основана първата в страната доброволна пожарна дружина, но едва 10 години по-късно доброволните пожарни дружини започват да работят ефективно.

В столицата от 1 юли 1999 г. има и паметник на загиналите пожарникари при изпълнение на служебния им дълг, а в основите му е поставена капсула с послание към бъдните поколения огнеборци, в което се казва:

Само настояще, отдало дължимото на предходното и запомнило неговите уроци и поуки, може да гради и пази едно позитивно бъдеще …в името на човешкото благо и професионалната чест“.