„Ако влезеш в този свят със съзнанието, че си обичан, и го напуснеш със съзнанието за същото, тогава всичко, което се случва в промеждутъка, може да бъде преодоляно.”

Стилът и музиката му го превърнаха в икона. Образът му е един от най-разпознаваемите в света. А знаменитата му „лунна походка“ живее самостоятелен живот…

Майкъл Джоузеф Джаксън, Краля на поп музиката е американски певец, текстописец, продуцент, танцьор, хореограф, актьор и бизнесмен. Роден е в Гери, Индиана, САЩ на 29 август 1958г.

Той е познат със своята „лунна походка“ и „наклонът“, още известен като „antigravity“. За този негов емблематичен трик са създадени и патентовани специални обувки, „залепящи се“ за сцената.

Държи рекорд в историята на музиката за най-много спечелени в една година (1984 г.) статуетки от наградите Грами – 8 на брой за албума си „Thriller“. Въвежда в музикалната индустрия така наречените „short films“– клипове-истории, каквито са „Thriller“, „Bad“, „Remember the Time“, „You Rock My World“, „Ghosts“ и т.н.

Един от малцината, които са включени в Рокендрол залата на славата два пъти. Той е вписан в книгата на световните рекорди на Гинес – общо с 15 награди „Грами“ и 17 номер едно сингли.

Майкъл Джаксън има две звезди на Алеята на славата в Лос Анджелис. Едната звезда принадлежи на него, другата – на групата “Джаксън 5”. Нещо повече, на 26 години Майкъл Джаксън става най-младият певец, който е получил звезда на Алеята на славата.

Той е и хуманист, който чрез своята фондация Heal the World Foundation прави милиони долари дарения на различни организации, особено тези, свързани с подпомагане на изпаднали в нужда деца – гладуващи, болни или нямащи достъп до образование.

След Мадона и Елвис Пресли, Майкъл Джаксън има най-много восъчни фигури в музеи на Мадам Тюсо по света.

Умира на 25 юни 2009 г., след спиране на сърдечната му дейност. Преди смъртта на Джаксън са били предписани лекарствата пропофол и лоразепам. Личният му лекар е обвинен и намерен за виновен за непредумишлено убийство. Смъртта на Майкъл Джаксън предизвиква международна вълна на скръб и милиони зрители наблюдават на живо по телевизията неговата възпоменателна церемония. В същия ден социалната мрежа Twitter, уебсайтът на Уикипедия и американският новинарски сайт AOL едновременно се сриват, заради прекомерно натоварване и посещаемост.

“Една звезда никога не може да умре. Тя просто се превръща в усмивка и се стопява обратно в космическата музика, танцът на живота.”