Днес църквата почита мъченическата смърт на Св. 42 мчци в Амория.

Град Амория, който се намирал в малоазийската област Фригия, бил дълго време обсаждан от мохамеданите през ІХ век при византийския император Теофил (829-842 г).

Християните се защитавали мъжествено и врагът вероятно щял да отстъпи, но измежду жителите на града се намерил предател, който очаквайки голяма награда, показал на мохамеданите уязвимо място на крепостната градска стена и по такъв начин градът бил превзет.

По-голямата част от жителите и войниците, които защитавали Амория, били избити или отведени в робство. Победителят заповядал да затворят в тъмница 42-мата главни военачалници. Църквата почита еднакво паметта на всички тия мъжествени вождове, които се оказали и добри войници, и верни служители на Христа.

Имен ден празнува Красен, Красимир и Красимира, чиито имена произхождат от славянски и означават „красота“ и „който краси света“.

Според етнолозите името Красимир възниква през Възраждането като свободен превод на гръцкото Козма.

На славянски името значи “койтo краси cвeта” и е отражение на човешкия копнеж за по спокоен и уютен живот, изпълнен с мир, хармония и красота.

И родителите, които кръщават с тези имена децата си, ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им.