Днес/8-ми август/ е Световният ден на „мъркащата топка козина”, която със своята любов и преданост към стопанина си може да затрогне всеки.

От далечни времена за човека котката  е  и божество, и талисман, и ловец, но на първо място гальовен домашен любимец.

Въпреки че тя е опитомена преди много векове, за разлика от другите домашни животни, писаната не е променила много външния си вид, а и е запазила независимостта си. Генът на гальовната животинка просто е мутирал и се е приспособил към домашните условия.

Котките не търпят затворено пространство и обичат всички врати в къщата да са отворени. Страстта им често „да се мият” не се обяснява само с тяхната чистоплътност. По време на процеса те облизват от космите си някои вещества, съдържащи витамин В, необходим за психическото им равновесие. Котките много добре се ориентират в непозната обстановка и са способни да изминат огромни разстояния, за да се приберат при стопанина си.

Ето и няколко любопитни неща за котетата:

Най- добрите пазачи на зърното от мишки са европейските късокосмести котки.
В Англия, котките, използвани за охрана на продоволствени складове са зачислявани на “служба”. Също на държавната ясла са зачислени и котките, пазещи експонатите в Британския музей. Много от мъркащите животни притежават много по-добър нюх от кучетата.

По време на Първата световна война е бил създаден специален „котешки корпус” в британската армия, с помощта на който били откривани отровни газове.

В Швейцария някои котки имат собствени банкови сметки, а в американския град Литл Рок благодарение на тях се печелят пари.В града се провеждат котешки надбягвания на 150 метра.
В древен Египет котката е била смятана за свещено животно, пазител на огнището. Заради нощния си живот, грациозността си, святкащите очи и рядката плодовитост, на животното е била посветена богинята на Луната, която била изобразявана с котешка глава.

В Европа котката е станала известна преди 2 хиляди години. За първи път за нея се споменава в съчиненията на Плутарх. В древен Рим котката била посветена на богинята на свободата Либертас и е била изобразявана винаги до нея. Сега в света има около 400 породи котки, като всяка година се обявява и официално се признава нова порода.