На днешната дата се отбелязва световният ден за защита правата на животните. Денят се отбелязва от 1979 г. по инициатива на Международната асоциация срещу болезнените експерименти с животни (IAAPEA).

Този „формален” празник цели да насочи общественото внимание към малтретирането и убиването на животни, което е световен проблем и придобива все по-големи мащаби. Що се отнася до нас, България е на последна позиция сред всички страни от Европейския съюз по отношение на нехуманно отношение към животните.

Всяка година милиони животни умират по време на болезнени тестове, които целят да докажат „безопасността“ на козметични продукти и почистващи препарати. От сенките за очи и сапуните през препаратите за почистване на печки и тоалетни, та до лекарствата и ваксините, хиляди продукти биват тествани върху зайци, мишки, морски свинчета, кучета и други животни, въпреки факта, че от резултатите няма никакви полза.

По данни на фондация „Четири лапи“, която брани правата на животните, у нас насилието над домашни и диви животни главоломно расте с все по-ужасни прояви.

Изследвания разкриват, че само 5% до 25% от резултатите от опитите с животни са приложими при лечението на хора. Повече от 85% от данните получени от тестове върху животни се изхвърлят на боклука, защото не могат да послужат на никого – човек или нечовек. Според защитниците на животните няма учен, който да базира лечението на пациентите си на тези резултати.