Джон Ленън е една от легендарните личности в поп културата на XX век.

Той става световно известен като член и фронтмен на Бийтълс, получили международна слава през 60-те години.

Джон Уинстън Ленън (John Winston Lennon) е роден на 9 октомври 1940 г., Ливърпул, Англия и починал 8 декември 1980 г., в Ню Йорк, САЩ.
Баща му отсъства по време на раждането му, защото е на фронта.

Името „Джон“ е избрано от леля му, а второто е предложено от самата майка, в чест на тогавашния министър-председател на Великобритания сър Уинстън Чърчил. Отгледан е от леля си Мими Смит.
Успехът на Джон в училище никак не е добър и той пропада на изпитите в последната година. И решава да се запише в Ливърпулския колеж по изкуствата. Единственото, което момчето умее, е да рисува добре. Той има и още една страст —музиката. На 16 годишна възраст Джон се увлича по рокендрол вълната, заляла цяла Великобритания и особено по един млад певец на този стил Елвис Пресли.
През 1957 Джон създава първата си група Куоримен (The Quarrymen).

Така се запознава с Пол Маккартни и започват да свирят заедно. Макартни запознава Ленън със свой приятел – Джордж Харисън, който се присъединява към Куоримен.

През 1960 г. Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Стюърт Сътклиф сформират група на име The Silver Beatles (Сребърните Биитълс) .Впоследствие към групата се присъединява и барабанистът Пийт Бест, с когото изнасят концерти в Хамбург, Германия. След турнето басистът Сътклиф напуска групата и Маккартни поема бас-китарата.

През 1961 г. групата дебютира с името Бийтълс (The Beatles) в ливърпулския клуб „Кавърн“. Свирят там над 300 пъти до 1963 г.

През 1962 г. Бийтълс сключват договор с Parlophone. До 1970 г. издават 12 студийни албума във Великобритания и един в САЩ.

През 1965 г. Бийтълс става 1та група, изнесла концерт на стадион, пред 55 600 души в Ню Йорк. След 1966 г. групата не изнася повече концерти и се отдава на творческа дейност, като вече се е превърнала в световна величина.

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Сътрудничеството между двамата започва през 1968 г., когато е издаден техният първи албум. Ленън и Оно сключват брак в следващата година, а 1970 г. Бийтълс се разпадат, заради творчески различия.

Джон и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар на 20 март 1969 г. Още през медения си месец двамата се включват в редица демонстрации за мир. Замисля да напусне окончателно Бийтълс, но се въздържа да оповести това публично.

След разпадането на Бийтълс Джон Ленън започва солова кариера. Издава осем студийни албума. Първите шест издава в периода 1970-1975 г

В периода след състава бившия бийтълс се утвърждава като солов изпълнител, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие. Албумът Представи си (Imagine) от 1971 г. е най-популярната самостоятелна творба на Ленън, а едноименната песен от тавата изразява най-добре неговата гражданска позиция.
(Вижте видео по-долу, видяно десетки милиони пъти).

Спорната му политическа дейност, амбицира американските имиграционни власти, които отказват да издадат зелена карта на певеца. Причината е досието на Ленън, страниците на което са опетнени от присъдата от 1968 година за притежаване на марихуана. По-късно е призован да напусне страната.
Джон Ленън и Йоко Оно се разделят през

1974 година и той отлита за Лос Анджелис. Той отпразнува края на войната си с американските имиграционни власти през 1975. Върховният апелационен съд на Съединените щати отхвърля заповедта за депортиране и Джон Ленън получава зелена карта.

От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си. След дълга творческа пауза той се захваща с издаването на нов албум Двойна фантазия (Double Fantasy). На 8 декември 1980 г. в Ню Йорк, само три седмици преди официалното му издаване Джон Ленън е
застрелян пред жилището си от вманиачения почитател Марк Дейвид Чапман.

Трагичната му гибел провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят. Звездата на Бийтълс хвърля в скръб цяло поколение последователи, чиято цел е мирът на планетата. Името на Ленън е свързано колкото с музиката, толкова и с световната кауза за мир.

По-малко от месец преди смъртта си записва албума Double Fantasy. Последният му албум е издаден през 1984 г., четири години след смъртта му.

Джон Ленън има два брака — със Синтия Пауъл от 1962 до 1968 г. (от който има син Джулиън) и с Йоко Оно от 1969 до смъртта си през 1980 (от който има син Шон).

“Животът е това, което се случва, докато обмисляте други планове.”
“Life is what happens to you while you’re busy making other plans!”