На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от еластична материя, която не се яде и съдържа ароматни и вкусови добавки. Изобретението се смята за първата съвременна дъвка в света.

Дъвченето на дъвка след всяко хранене в продължение на 10-15 минути ще спомогне за поддържането на здрави зъби и поддържане на дъвкателните мускули в добра форма, основното е да изберете дъвка с минимално количество захар и багрила, според лекарите, информира РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

„Дъвка трябва да се използва след всяко хранене в продължение на 10-15 минути. По принцип при правилна употреба е полезно”, каза Игор Бондаренко, професор от катедрата по хирургична стоматология в Института по дентална медицина в Москва.

Той поясни, че дъвката помага да се почисти устната кухина поради слюноотделяне, в допълнение има ефект на механично почистване поради факта, че частици храна се привличат от дъвката. Не можете да използвате дъвка вместо четка за зъби, каза лекарят.

„Разбира се, за да постигнете адекватна хигиена, ви е необходима четка за зъби, междузъбна нишка и вероятно иригатор“, обясни Бондаренко.

Въпреки това, дъвката има своите предимства, например, тя е в състояние да поддържа дъвкателните мускули в тонус, увеличава притока на кръв в пародонта и дава усещане за свежест след хранене.