Днес е последният ден от зимата. От утре официално настъпва астрономическата пролет. И вече спокойно можем да се радваме на топлите слънчеви лъчи, макар и от терасите.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, природата се връща към активен живот. Тази година пролетта в България ще настъпи точно 05:49 часа.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар. Според него по определен начин се редуват обикновени години с по 365 дни и високосни с по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това колко години са минали от последната високосна.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

Усмихнете се. От утре денят ще стане по-дълъг, а светът ще ни се струва по-светло място.