Преданието разказва как в ранната сутрин на 25 март, девойката Мария кротко седяла и четяла Светото писание. И когато прочела пасажа

Девица ще зачене и ще роди син“, се замислила развълнувано за това, коя ли ще е тя.

И в този момент долетял Гавраил (или Гавриил), божият ангел вестител, и известил, че не друг, а тя е избраницата:

Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.” (Евангелие от Лука, 1:28)

Казвал е тихомълком гласът, като откликвал на мислите й:

Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида. И ще царува над дома Яковов довеки, и царството Му не ще има край.” (Евангелие от Лука, 1:30–33)

Ала как би могло да стане това, когато Мария не познавала мъж?

Отговорът дошъл незабавно:

Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.” (Евангелие от Лука, 1:35) 

Така и станало, а празникът Благовещение се празнува точно девет месеца преди Рождество.

Според народните вярвания

пролетта за народа идва на Благовец. Камбаните на църквата известяват благата вест за зачатието на младия Бог, а лястовицата носи благата вест, че зимата си е отишла. Ако закъснее, идват студени дни.

На 25 март се размърдват мечките в гората и слизат до реката да се окъпят, а водата след тях става лековита.

На Благовец се яде риба, обредна благовешка пита и мед.  Добре е човек да стане и да закуси рано, за да е добре през годината, да става рано и да си свършва работата.

Всеки трябва да има парà в джоба – ако не златна, то поне сребърна. Ако те закука кукувица, трябва да си сит и с пълни джобове.

Каквото правиш през този ден и както премине той, такава ще е цялата година – спокойна или притеснена, весела и празнична или навъсена и сърдита.

Първото пролазване на змиите е лековито и болните ги чакат, оставят дрехите си да ги пролази змия и се надяват да оздравеят. В този ден змиите не хапят.

Казват дори, че изваждат големи богатства от земята от радост, че се е затоплила. Затова мнозина ходят рано на Благовец по поля и планини – дано срещнат царицата на змиите да остави на халището пред себе си от безценните камъни, които носи под езика си.

Трябва само човек да не се уплаши, да познае царицата с множеството змийчета след нея, да постеле халището и да се надява, че ще го дари с богатство.

Извършва се ритуално пъдене на змии с викове и заклинания

“Бягайте змии и гущери, днеска е Благовец!”, съпроводено с дрънчене и удряне на желязо, от което те се страхуват, палене на говежди тор по ъглите на двора.

На Благовец жените чистят и подреждат къщата, премитат двора, изнасят изработените през зимата дрехи – да ги огледа слънцето и да види колко са работни. Слънцето винаги има награда за най-работните.

Събраната смет се изгарят, за да изгорят всичко лошо.

Момичетата месят за първи път пита с мед и я раздават на съседи и роднини.

Рано сутринта из селището тръгват девойки и пеят специални благовешки песни.

Благовец се смята за благ ден, в който дори и раните не болят. Затова на малките момичета им дупчат ушите точно на този ден.

Днешният ден се празнува и като ден на майката. Оказва се особена състрадателност към сирачета, към бедни и нещастни. Възрастни жени учат момиченцата сирачета как да омесят питата за празника, предават им традицията.

С появата на лястовицата се свалят мартеничките. Според легендата тя бърза да се завърне точно за Благовец и да започне подготовката за Великден.

Жените копаят лехи и садят цветя. Присаждат се плодните дървета, “за да са благи”. Ако на Благовец се посадят тикви, също дини и краставици, те ще са много сладки.

Мъжете отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед.

Вярва се, че когато архангел Гавраил слязъл при Мария, небето се отворило. Затова много хора очакват да видят чудото отново в нощта преди Благовец и да си пожелаят богатство и късмет.

Други чакат богатство от земята.

В нощта срещу Благовец там, където има заровено имане, се появява син пламък или огънче просветва три пъти.

Смята се, че това са духовете на умрелите собственици, които приживе са заровили имането на тайно място. Затова и иманярите през тази нощ са в особено напрежение.

В този ден знахарите ловят змии, убиват ги и засаждат в главите им семена от босилек. Когато босилекът порасне, от малките му бледорозови цветове се прави магия за омайна любов.

Против лоши очи на забрадка или на коланче се прави възел, който остава завързан през цялата година.

В този ден жените не бива да шият, да плетат или да решат на път косите си. Направят ли го, ще срещат змии и гущери през лятото.

Не се спи до късно. Който чуе кукувицата в леглото, ще се разболее или ще изпусне късмета си.

 

Днес е началото на нашето спасение и откриване на вечната тайна. Синът Божи става син на девица и Гавраил благодат благовести. Затова и ние с него да извикаме на Богородица: “Радвай се, благодатна, Господ е с тебе.