Хиляди свободолюбиви хора посрещнаха изгрева на слънцето над Черно море. Джулай морнинг по традиция се отбелязва в Каварна, Шабла и Бургас. Девнят символизира недоволството и желанието за свобода на личността. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Джулаят е самобитен за България поради естеството на неговото възникване, като не се наблюдава в други страни в Европа и по света.

Възниква като хипи празник през 1980 г. във Варна. По-късно се премества в село Варвара, община Царево. Понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън на скалите при селоКамен бряг, където слънцето първо огрява България.

Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“. След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Вижте едно наистина знаково посрещане на Джулая преди години с Джон Лоутън на Камен бряг.

Видео: youtu.be