Дейвид Славчев е новият директор на Драматичен театър-Видин

Славчев е роден през 1971 година в София, в семейство с артистична насоченост. Завършил е средното си образование в паралелка с изучаване на английски език. В детската си възраст е учил Пантомима в школата на Милчо Милчев, с ръководители Сашо Илиев и Джанан Каба.

Първата си роля изиграва в Младежкия театър като дете на 8-годишна възраст и тогава е забелязан от телевизионни режисьори, които го ангажират за участие в детски филми и сериали. Посещавал е театрална школа към театър „Сълза и смях“ с художествен ръководител Бончо Урумов.

Завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на Стефан Данаилов. Още като студент е бил поканен за роля в Младежкия театър, с режисьор Леон Даниел. Пет години е работил като актьор в Държавен пътуващ театър „София“ и на хонорар в Младежкия театър.

Той е създател на първото у нас предаване за скрита камера („Пирон“) в Българската национална телевизия. Продуцирал е и концерти на известни български изпълнители. Участвал е в създаването на предаването „Господари на ефира“. Славчев е бил изпълнителен директор на местните телевизии в градовете Ямбол и Сливен.

Новият директор отговори на поставените въпроси от журналисти и представи своята концепция за развитието на видинския театър. Славчев има амбициозната задача да поставя по четири нови постановки на сезон, да разшири актьорския състав, като за целта вече е провел разговори със Съюза на българските артисти.

Обсъжда се възможността да дойде ново актьорско попълнение чрез  Националната програма „Мелпомена” на Министерството на труда и социалната политика. Директорът вече е осигурил всеки месец по едно участие на театралната трупа на софийска сцена. Предвиждат се и турнета в цялата страна.

Първата писеа, която ще се играе в Общински драметичен театър „Вида” под негово ръководство, е комедията „Само за мъже” на Дарио Фо. Славчев се надява видинските зрители да могат да я гладат през месец февруари догодина. На пети януари започват репетциите на новата постановка.

Накрая Венци Пасков съобщи, че видинският театър от началото на 2019 година става второстепенен разпоредител с бюджет.

12.12.2018