Близо 62% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват последните данни на Световната здравна организация.

Страната ни е в челната редица на Стария континент. Пред нас са само Чехия, Гърция, Израел, Малта и Англия.

Делът на децата в България с наднормено тегло е 13,6%, като при момчетата със затлъстяване между 5 и 9 години достига до 17,1%, а при момичетата до 10,2%.

Основните причини за тези негативни тенденции са в неправилния начин на живот, смятат специалистите. Повишената консумация на храна, особено по-богатата на калории, в съчетание с ниската физическа активност водят до негативните резултати.

Над 68% от момчетата в България страдат от липса на достатъчна физическа активност, а при момичетата този дял достига до 79,9%.

„Затлъстяването е заболяване, което увеличава риска за над 200 други хронични болести“, заяви на пресконференция проф. д-р Здравко Каменов, началник на клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска“, цитиран от БГНЕС.

„В Европа досега нито една страна не е успяла да докладва, че има тенденция към намаляване на затлъстяването. Най-сериозно е положението във Великобритания и Франция. Що се отнася до България, мисля, че детското затлъстяване е един от най-сериозните ни проблеми“, отбеляза докторът и продължи със стряскащите статистики, според които за периода 2016-2020 г. една четвърт от населението у нас е със сериозно затлъстяване.