Деца програмират роботи Финч в библиотеката при НЧ „Развитие – 1892” – Бяла Слатина.

 

Целта на проекта е да подкрепя дейности,

чрез които да повишава обществения интерес към новите технологии, да насърчава младежите да усъвършенстват дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането.

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България”. Обученията се провеждат в рамките на грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмиране.

През последните три години ФГББ в партньорство с Посолството на САЩ и обществените библиотеки  в страната работи активно за популяризиране сред деца и ученици на забавното програмиране с роботи Финч, както и да разширяват техните интереси и дигитални умения.

Радослава Павлова и Даниел Пешков са сред участниците в обученията. Те са ученици в НУ „Христо Ботев” в Бяла Слатина

и споделят, че досега не са имали много часове свързани с използване на компютър или програмиране. Работили са по проект, в които на компютър са оцветявали носии от различни области на България. Обучението с роботи за тях е нещо съвсем ново и много вълнуващо.

„Всеки път става по-интересно. За пръв път се срещам с роботчето Финч и съм много радостен, че то може да прави, каквото му задам. Никога преди не съм се занимавал с програмиране. А сега тати вече ми е обещал, че ще ми купи и роботче. Много е хубаво тук, в библиотеката. Не искам да свършват тези занимания“, споделя Дани. С обещание за мечтания подарък – робот Финч вече се хвали и съученикът им Иван Иванов от IV „а” клас.