Dacia обяви цените на първия си електромобил Spring за някои от пазарите в Европа. Във Франция, преди приспадането на субсидии, стартовата цена на модела е 16 800 евро.

В страната марката ще продава три версии на малкия електромобил. Първата е стандартна за частни клиенти, а Business е предвидена за корпоративни цели или за фирми, отдаващи превозни средства за споделена употреба, както съобщава Auto-Press. Третата версия е лекотоварната Cargo, която ще се ползва за градски доставки, съобщава Autoclub.

Във Франция цената спада до 12 264 след приспадане на държавните субсидии. В Румъния най-базов Spring може да се вземе още по-евтино. Входният модел там е малко по-богато оборудван и стартовата му цена е 18 100 евро, но субсидиите са в размер на 10 000 евро.

На практика, най-евтиният електромобил в северната ни съседка може да се купи за 8 100 евро!

Задвижването на Spring идва от електромотор с максимална мощност от 44 к.с., а пробегът с едно зареждане на батерията по цикъла WLTP възлиза на 225 километра.

При използване на електромобила в специален по-икономичен режим могат да бъдат достигнати стойности за пробег с около 10 процента по-високи от стандартните. Тогава обаче мощността се ограничава до 31 к.с., а максималната скорост до 100 км/ч.

В бърза зарядна станция хечбекът с нулеви локални вредни емисии възобновява 80 процента от енергията в батерията си за по-малко от час. В обикновена 220-волтова зарядна станция пък презареждането става за около 12-14 часа.

Базовият модел Spring Electric ще разполага с предни електрически прозорци, но няма да има климатик и радио. Всеки модел, независимо от нивото на оборудване, ще се екипира с автоматична аварийна спирачка, ESP, ABS и други системи за сигурност.