Тази статия е за бизнеса във Враца. Тя засяга основно собствениците на офлайн магазините за стоки – дрехи, бижута, козметика, стоки за дома, подаръци и други. Защо някои закъсняха с дигитализацията и време ли е да помислят за бъдещето на фирмите си.. за да имат бъдеще?

Ще има ли фалити в България?

Нека започнем със случайно избрани (от многото) оплаквания в социалните мрежи, след което ще стигнем и до Враца.

„Made in Bulgaria: Ликвидация! “Александровска” и “Богориди”, двете най-главни и най-търговски улици на Бургас.” … В “най-добрия град” за живеене вирусът на глада настъпва със страшна сила. Без особени усилия и тенденциозност, вървейки към целта си в един кратък участък регистрирах и документирах последствията от извънредното положение ….в “най-добрия град за живеене”. Снимките са от петък. Към онзи момент повече от 16 магазина, но бройката се увеличава постоянно.“ – след което Facebook потребителят показва снимки на няколко „опаковани“ магазина с найлони. За любопитните, пълният текст и „болезнени“ за бизнеса снимки вижте тук.

Фалити на Главната в Пловдив: Десетки магазини опразнени, други – затворени, а трети с невиждани намаления – Търговците в центъра се опасяват, че това ще е краят на бизнеса им.

Моловете – в криза и след кoрoна кризата (дори и без виpyс търговските центрове трябваше да преосмислят модела си)“

Наемите или пандемията – кой е виновен?

Най-сериозните оплаквания идват от тези, които плащат непосилни суми за наемите на помещения. На някои наемодатели (не всички разбира се) изобщо не им пука дали бизнесът изкарва пари в тяхното помещение. Ако не е този търговец – ще е друг. Безсмислено високите цени на наемите караха микро и малките фирми да са на ръба доста често, особено в – както търговците ги наричат, „слабите месеци“.

Кризата, короната, covid-19 – наричайте текущата ситуация както искате, но не сочете с пръст и не обвинявайте единствено страничните фактори за това, че и вие не взехте навременни мерки за бизнеса си.

Ако съм ви ядосал с горния параграф, добре – значи вътрешно усещате, че съм прав. И ако все още не сте затворили тази статия, ето и няколко пак случайно избрани публикации в публичното пространство по време на криза (да видим и двете страни на монетата):

Онлайн търговията – с добър имyнитeт (интернет бе сочен за бъдещето на retail-а и преди крuзата. Сега значението му рязко се увеличи)“

Поръчките в Ozone скачат с 55% заради извънредното положение* (новозакупеният физ. бизнес – магазините за видеоигри „Пулсар“, е напълно блокиран, казва Ivo Djokov – *става дума за ozone.bg (бел.ред.)

Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10% (действам предпазливо и не наемам нови хора, а в краен случай бих намалил работното време, вместо да освобождавам служители, казва собственикът на „Smart Organic“)” – тук дали комбинацията от онлайн и офлайн помага? Не знам, вие решете.

Малкият бизнес във Враца

Нека сега да погледнем бизнеса във Враца и да се разходим по пробива. Попитах търговци и продавачи, на случайно избран принцип, за техните наеми и проблеми по време на COVID-19. Очаквано, при всички има спад, при някои принудителни отпуски (платени, неплатени..), съкратено работно време и други „похвати“ да намалят разходите си (кой знае докога).

Наемите – тези, за които ми казаха и тези, за които има слухове в бранша.

Цените варират от 600лв. до 1600лв. на месец. Щастливци са тези със собствени помещения. Добре е също и че на някои са им намалили временно месечните наеми с между 25-50%.

Преди COVID-19 – Как вървеше бизнесът във Враца? И може/ше ли по-добре?

Нека се върнем преди COVID-19. За да направя една примерна сметка, избирам помещение по пешеходната зона с месечен наем 1000лв. Да речем, че без излишни договорки, вдигания и пандемии, годишно търговецът ще трябва да плаща по 12 000лв. на наемодателя. В тази сметка няма да прибавям ток и вода, всеки може сам да си сметне неговите разходи спрямо 2019 например.

Сега нека пренесем тази сума в онлайн магазин. „Онлайн помещението“ или хостингът, както се нарича, варира от 170лв. до 280лв. на година. Това е един добър вариант за старт, има и по-евтини, но те няма да ви вършат работа. Домейн (името на вашия сайт) може да бъде между 20 и 70лв. за година. Нека и тук да вземем примерен вариант от 250лв. (ГОДИШНО). Ето, че имаме мястото и името за онлайн магазина за около 2% от цената на годишния наем на физически магазин.

Както и при офлайн обекта така и при онлайн обекта – трябва да направим дизайн и да купим някакво оборудване. Това е добре да се прави веднъж на няколко години и е важна инвестиция. Дизайнът на магазина е лицето на бизнеса. Дали онлайн или офлайн, ако клиент влезе и не изглежда приветливо магазинът, много е вероятно „маркетингът“ да не подейства и той да си тръгне, независимо колко готини и изгодни неща продавате!

За физически обект не искам да прогнозирам тези разходи, защото зависи от квадратура и от желанието на собственика. Но за изграждането на онлайн магазин, цените при нас започват от 1000лв. и стигат до 2500лв. в зависимост от това какви неща ще си изберете да има вашият магазин като функционалности, колко са категориите на вашите стоки, какъв е броят на артикулите, които ще качим в сайта (първоначално). За тези, които могат да си позволят допълнителни разходи – можем да вземем фотограф и модели (мъж, жена, дете) и да заснемем професионално стоките за онлайн магазина. Това разбира се, може да стане и само с манекените в магазина, като по този начин заплащаме само фотограф и обработка (зависи от броя ангажирани часове).

Няма да коментирам офертите в пространството от по 200лв. за започване на онлайн магазин, които после „избиват зъбите“ на жаргонен език. Не един и двама клиенти  са ми се оплаквали от изнудване и лош опит с предишни псевдо специалисти. Ако искаш сериозно отношение и успех – подходи сериозно към тази стъпка в бизнеса.

Добре, имаме го! Какво следва после?

Минават 30-40 дни и вече имаме „клон“ на магазина в онлайн средата. За да може този онлайн магазин да заработи, той ще има нужда от дигитален маркетинг и реклама. Тук вариантите са много, но те водят със себе си и различен потенциал или да си го кажем направо – различен ръст на приходите. Все пак трябва да се печелят пари. Всичко зависи от това дали ще тръгнете с голямата кошница и ще решите да ви съдействаме с продажби в цяла България или чужбина или ще се придържаме към местния пазар – бизнесът във Враца и региона. И двете работят. Винаги може да се тръгне локално и постепенно бизнесът да расте. Това е хубавото на дигитализацията – отваряш един обект и той се отваря пред света. Ясни отчети, проследимост, рекламни разходи, приходи. Всичко е ясно. Вероятно само СУПТО-то не е ясно, но ще се оправим и там.

За да управляваме рекламните кампании, работим с месечни такси за обслужване, които са под средната работна заплата за града. Приемете, че си наемате нов продавач-консултант, който обаче ще продава на стотици хиляди потенциални ваши клиенти, а не локално на 1000 човека минали през физическия обект този месец. Не звучи зле? Даже не съм сигурен имате ли толкова стока, която чака да бъде купена онлайн. Има и други начини (без месечни такси) по които работим с някои клиенти, но това ще го запазя за следващата статия.

Дигиталният маркетинг

Ако например сте готови да плащате по Х лв. на месец рекламни разходи – те трябва да ви генерират приходи, които да покриват маркетинг услугите, рекламите и да оставате на печалба. И защо обичам дигиталния маркетинг? Защото работим с данни, виждаме кой купува вашите стоки, виждаме мигновено кое върви и кое не, търсим профила на „идеалния купувач“ (buyer persona) и постепенно таргетираме рекламите все по-добре и по-добре, за да оптимизираме разходите. После започваме така наречения ad-scale или иначе казано разширяване на рекламите – увеличаваме бюджетите = увеличаваме обема продажби = увеличаваме печалбата.

Всичко това от своя страна може да ангажира малко повече и хората, които работят във физическите ви магазини. Да следят за поръчки и подготвят пратките, да отговарят на запитвания… да бъдат продавач-консултанти, нали затова ги наемате. Всички знаем, за моментите скука и седене пред витрината. Преди продавач-консултантите да ми се расърдят за казаното, помислете, че това е и във ваша полза. Сега нямаше да ви намаляват работното време. Нямаше да сте в неплатен отпуск или платен (този, който беше за морето…). Няма да се чудите ще загубите ли работата си.

Какъв е изводът? Само коронавирусът ли е виновен?

За финал искам да споделя също, че дигитализацията на бизнеси няма да остави наемодателите голи и боси. Ако вашите наематели успеят да надградят бизнеса си, това ще е добре и за вас, защото те ще изкарват пари и ще имат сигурност, а имат ли сигурност и пари – те могат да си позволят дълго време да си плащат наема без проблем и да привличат повече клиенти към физическия обект.

Знам, че не сме покрили всички подробности, това е голямата картина, но разгледана доста детайлно. Помислете си дали ще се плашите от следващата криза, дали ще можете да плащате дълго високите наеми (които добре знаете, че преди кризата пак тръгнаха нагоре). Дигитализацията е неизбежна в някои сектори, едни от вас вече губят, а други може и да ги няма след 5-6 години, ако не се адаптират към промените.

Близо вече 2 години управлявам първата агенция за цялостен дигитален маркетинг във Враца. Досега нашият фокус беше върху по-големи клиенти, някои от тях чуждестранни.

Като попаднахме в текущата ситуация се замислих, защо се върнах във Враца. Едно от нещата е, че мога да работя за клиенти от цял свят и да живея в град, който харесвам (което и правя), но другото беше, че бизнесът във Враца има крещяща нужда от дигитален маркетинг. Ако сега не сте го осъзнали, не знам кога ще стане това. Отворен съм за разговори с вас. Обичам града и искам той да се развива. Нека изправим неговия гръбнак – бизнесът. Пишете ми до мейл i.yordanov@evol.bg

 


За автора:
Ивайло Йорданов – собственик на дигитална маркетинг агенция  https://evol.bg/. CV-то му събира опит в онлайн маркетинга за компании като bTV Media Group, Hewlett Packard Enterprise, Happy Socks, LG, Jacobs и други. След това стартира своята агенция и работи с клиенти от Враца до Ню Йорк. Лектор по дигитален маркетинг във Враца Софтуер Общество и ментор в предприемаческата програма за деца Teenovator.