В Санкт Петербург  стартира новия атомен ледоразбивач “Урал”. И не само един, а още цяла серия обещаващи арктически флотилии.

Защо е необходимо? На северния морски път от Владивосток до Санкт Петербург – 7 718 морски мили – това е 14 300 километра. За разлика от тях, по-скъпият южен маршрут е през Суецкия канал. Повече от 23 хиляди километра и цял месец навигация. Но все още има сомалийски пирати. Но въпреки всичко това, за транзита на доставката на товари този вариант се използва почти пет хиляди пъти по-често от Северния морски път.

Защо? На север тежките контейнеровози и танкери могат да ходят не повече от четири месеца в годината. В останалото време северните води са ледени. Решението е флотилия от универсални ледоразбивачи, по-специално “Урал”. Арктическият гигант е с дължина 173 метра. В ширина – 34 метра. Височината на повърхността над водата – петдесет метра. Тя е почти като къща на двадесет етажа. Но основният “акцент” – под вода. “Урал”, а също и “Арктика” и “Сибир” (тяхната конструкция е вече на финалната линия) имат универсална двукомпонентна конструкция, която позволява ходене в дълбоки арктически води и в устията на сибирските реки. В сърцето на ядрен проект LK-60 – два реактора.

Стотици километри заварки. Тридесет хиляди тона стомана. Новият ледоразбивач е изграден денонощно в три смени, като в проекта работят повече от шест хиляди души. По дължина той може да побере 2 футболни игрища. В ширина е колкото 9-етажна сграда.

В момента в Санкт Петербург се строят три нови ядрени ледоразбивача. Водещият кораб “Арктика” ще отиде да завладее Северният ледовит океан. Тези арктически гиганти ще бъдат най-големите и най-мощните в света. Те ще могат да провеждат каравани на кораби, пробиващи лед с дебелина до три метра.

От презареждане до зареждане с гориво, ядреният реактор може да работи автономно до седем години. В същото време ледоразбивачът трябва да влезе в пристанището само за да попълни храна и да смени екипажа. Имаме уникалната възможност да видим сърцето на най-новия ледоразбивач – 175 мегавата ядрен реактор. Тази инсталация ще е достатъчна, за да осигури непрекъснато захранване на град с население над 100 хиляди души.