Чудно хапче или ефективна диета, която би излекувала затлъстяването, все още не е измислена, коментира един от основателите на Испанското дружество по хирургия за затлъстяване и метаболитни разстройства, Хуан Пуйол Рафолс, съобщиха от Vesti.bg.

Според Световната здравна организация, от 1975 до 2016 г. броят на хората със затлъстяване в света се е увеличил повече от три пъти. 39% от възрастните над 18 години са с наднормено тегло, от които 13% са със затлъстяване. В Русия например повече от половината от жителите са с наднормено тегло – 57,1%, като 23,1% от тях са със затлъстяване. Тази седмица Мадрид е домакин на Световния конгрес на Международната федерация по хирургия за затлъстяване и метаболитни разстройства.

“Всички развити страни са изправени пред сериозни проблеми в тази област. Затлъстяването се е превърнало в пандемия, която се е разпространила в целия свят в една или друга степен. Тези промени са изключително значими и създават най-големи проблеми. Болестното затлъстяване е изключително опасно за здравето, тъй като може да засегне всеки орган, което води до високо кръвно налягане, висока кръвна захар, повишава риска от сърдечен удар, може да доведе до някои видове рак. Продължителността на живота на тези хора е по-ниска, както и качеството им на живот “, посочва Пуйол.

Няма генерална причина за това хората все по-често да се сблъскват с проблема с наднорменото тегло и затлъстяването.

Пуйол идентифицира няколко фактора: заседнал начин на живот, липса на физическа активност, хранене.

“Въпреки факта, че в Испания има средиземноморска диета, която е много полезна за здравето, все повече хора у нас ядат тлъсти храни, “фаст фууд” и пият повече напитки с високо съдържание на калории”, казва лекарят.

Освен това фактът на генетично предразположение не може да бъде отречен.

“Някои хора са по-склонни да наддават тегло от други. Например, азиатците имат средно по-ниско тегло от европейците”, добавя специалистът.

“Трябва да признаем, че няма една единствена причина, която да се лекува с чудно хапче. И няма да го има дълго време. Тенденцията е, че европейските държави, включително Испания, инвестират в предотвратяването на този проблем. Но тези усилия днес не водят до големи резултати. Ние знаем теорията: яжте по-малко, горете повече калории, увеличете физическата активност, но на практика не се получава. Би било твърде оптимистично да мислите, че това ще се промени в следващите години,” смята Пуйол.

„Проблемът е, че задачата на човек, натрупал излишни килограми, е не само да се отърве от тях, но и да остане с новото си тегло. След диетата обаче не се изключва обратният ефект – като свалите определен брой килограми, след време можете да натрупате още повече”, признава Пуйол.

Няма нито една диета, която би показала своята ефективност в борбата със затлъстяването до края на живота, нито едно лекарство за лечение на затлъстяване.

Единственият начин е да промените начина си на живот, което е изключително трудно. Повечето не успяват да го направят”.

“По принцип мазнините са нормален компонент на нашето тяло. Проблемите започват, когато нивото му надвишава нормата. Ако е малко, тогава говорим за наднормено тегло. Само по себе си това не е болест, не води до здравословни проблеми и може да причини някои неудобства от естетическа гледна точка, но ако не поемете контрол над ситуацията във времето и мазнините продължават да се натрупват, тогава човекът влиза в опасна зона на затлъстяване. Затлъстяването има няколко степени – умерено, тежко и екстремно (болестно затлъстяване, когато мазнините се разпространяват към вътрешните органи), “ казва експертът.

За да се определи дали човек е с наднормено тегло се използва индекс на телесна маса (ИТМ), той се изчислява по формулата телесно тегло (в кг), разделено на квадратна височина (в метри). Индикатор от 25 до 30 показва наднорменото тегло, ако то надвишава 30, тогава говорим за затлъстяване, над 40 – болестно затлъстяване.

Според доктор Пуйол, ако човек подозира, че има патологичен излишък от тлъстини и не може сам да се справи с проблема, той трябва да се консултира с лекар, който ще го посъветва дали да извърши операция или има други начини.