Уникален албум на колекцията си от килими създаде Историческият  музей в Чипровци, съобщава директорът д-р Анита Комитска. В албума е представена и колекцията на холандеца Якоб ван Бейлен, който притежава много от традиционните чипровски килими, купени от него от антикварни магазини в Турция и Европа.

100-страничният албум проследява периодите и местата на създаване на килимите, както и техните типични мотиви. Албумът е наречен  „Постланият път към Бога”, тъй като върху чипровските килими са се молели както християни в православните храмове, така и вярващи от други религии в  джамии и синагоги.

Интересен факт е, че през втората половина на 19-и век майсторите от Чипровци  изтъкали  8000 килимчета, които се използвали за молитви от турската войска.

Директорът на музея д-р Комитска споделя, че основна цел на създателите на албума била да покажат красотата и очарованието на чипровския килим. Това е вторият издаден албум на чипровските килими, като първият е представен още  през 60-те години на миналия век. Поради COVID-19 пандемията,  традиционният фестивал на килима беше отложен и албумът все още не е официално представен пред публика.  Независимо от това, той може да бъде видян и купен в музея на Чипровци, който отново работи и очаква посетители.