На 13 февруари Православната църква чества Свети Евлогий и Света Зоя.

Св. Евлогий, Архиепископ Александрийски е бил благочестив, предан на вярата Христова. Живял е по времето на император Ираклий (VII век). Св. Зоя е мъченица живяла през III век. Знае се, че е имала дарбата да изцелява.

Името Евлоги означава „добра дума“, „възхвала“. Името Зоя означава „живот” (от гръцки).

На този ден се почитат още Св. пребодобни Мартиниан и Св. преподобна Фотиния. Преподобни Мартиниан бил родом от Кесария Палестинска.

Една блудна жена заспорила с развратните хора, че ще изкуши свети Мартиниан, за чийто добродетелен живот се носела славата из града. Тя отишла при него през нощта, преоблечена като странница и го помолила за подслон. Светецът я пуснал, защото времето било студено и дъждовно. Но ето, че хитрата гостенка се преоблякла и започнала да съблазнява аскета. Тогава светецът излязъл от килията, запалил огън и застанал бос върху жарта, говорейки сам на себе си: „Трудно ти е, Мартиниане да издържиш на тази краткотрайна жар, а как ще издържиш на вечния огън, който ти е подготвил дяволът?“

Жената се стреснала от гледката, разкаяла се и помолила светеца да я напътства по пътя към спасението. По неговите напътствия тя отишла във Витлеем, в манастира „Св. Павел”, където в строги пости живяла 12 години, до своята кончина. Името на тази жена било Зоя, което от гръцки означава „живот”.

Днес имен ден празнуват: Евлоги, Евлогий,Евлогия, Зоя, Зойка.