До средата на следващата година чешкият милиардер Петр Келнер ще придобие bTV от сегашния й американски мажоритарен акционер. Същият Келнер, който не бе харесан от КЗК да купи “Нова”.

В неделя късно вечерта Central European Media Enterprises (CME) съобщи, че ще бъде купена от PPF – фондът на Келнер, при оценка от 2.1 млрд. долара. Това значи нов собственик на група от пет телевизии и в още четири държави – Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Според официалното съобщение договорената цена носи премия от 32% за собствениците на обикновени акции на CME от клас А. Пакетът от пет телевизии е генерирал за продаваното дружество приходи от 704 млн. долара през миналата година, което е донесло оперативна печалба преди обезценки и амортизации от 223 млн. долара (т.е. сегашната оценка е над 9 пъти брутната печалба).

Сделката не е изненада. От месеци неофициално се говореше, че първо тандем от PPF и United Group (която победи в наддаването за БТК) водят ексклузивни преговори за пакета телевизии. После в наддаването е продължил само Келнер и още преди седмица се знаеше, че споразумението е въпрос на дни. Чехът вече притежава „Теленор България“, така че ще може да тества моделът телеком-телевизия.

Официално: сделка до средата на 2020 г.
В съобщението до медиите председателят на Борда на директорите на СМЕ Джон Билок, коментира, че „Специалният комитет на Борда, заедно с нашите съветници, направи обширен преглед на възможностите със значителен брой заинтересовани страни в стратегическо и финансово отношение. Днешното съобщение потвърждава нашия приоритет да доставяме стойност на всички акционери”.

В съвместно изявление, Майкъл Дел Нин и Кристоф Майнуш, главни изпълнителни директори на CME, казват, че през последните шест години, докато са трансформирали бизнеса и са успявали да осигурят „впечатляващ и устойчив ръст в рентабилността, нашият основен фокус беше да създаваме стойност за нашите собственици… PPF Group, с доказан успех в управлението на бизнеси в много индустрии, споделя нашата перспектива за важността на местното съдържание и неговата способност да привлича големи аудитории към телевизията, се казва в официалното им изявление”.

По повод обявяването на сделката мажоритарния акционер в PPF Петр Келнер коментира, че придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи телекомуникационните операции в Централна и Източна Европа на PPF Group. “Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени”, коментира Петр Келнер.

Споразумението за продажбата на медийните активи е одобрено единодушно от борда на директорите на СМЕ, с препоръката на специалния комитет на борда. Най-големият акционер на CME, американския телеком AT&T, е изразил съгласие да гласува в полза на сделката. Придобиването се очаква да бъде финализирано около средата на 2020 г., като подлежи на регулаторно одобрение, се казва в официалното съобщения. Тъй като и купувачът и продаваният бизнес са в ЕС и са с обороти от стотици милиони, то одобрението ще се чака от Генерална дирекция Конкуренция. Така КЗК няма да се произнася.

Завършекът на транзакцията не е обект на допълнителни условности, свързани с финансирането й. CME е било съветвано от Allen&Company LLC и Bank of America Merrill Lynch като финансови консултанти, и от LLP Covington&Burling като юридически съветник.

BNP Paribas и Société Générale са консултанти на PPF по структуриране на сделката. Общо 1.15 милиарда евро са изцяло гарантирани от група от банки – BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale и
UniCredit. Компанията J.P. Morgan е финансов съветник, а White & Case LLP е юридически съветник на PPF по придобиването.

Какво се продава

CME e компания от медийната и развлекателната индустрия, която управлява водещи бизнеси в пет пазара от Централна и Източна Европа с общо население от близо 45 милиона души. CME разпространява 30 телевизионни канала в:

  • България (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring);
  • Чехия (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold);
  • Румъния (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau);
  • Словакия (TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto);
  • Словения (POP TV, Kanal A, Brio, Oto and Kino).

CME се търгува на NASDAQ Global Select Market и Prague Stock Exchange (“CETV”).

Купувачът
Контролираната от Келнер PPF Group инвестира в множество пазарни сегменти като финансови услуги, телекомуникации, недвижими имоти и машинно инженерство. Бизнесът на PPF Group се простира от Европа до Северна Америка и в Азия. PPF Group притежава активи за над 45 милиарда евро (към декември 2018 г.) PPF придоби бизнеса на “Теленор” в България, Сърбия, Черна гора и Унгария срещу 2.25 млрд. евро.

Източник: Капитал