Въпреки че е неделя и потреблението е на сравнително ниско ниво, днес България за пореден път от началото на 2020 г. е пазарът с най-скъпа електроенергия. Постигната цена на енергийната борса е 63.18 евро за мегаватчас, което е в пъти повече от стойностите в Централна и Източна Европа.

В съседните Румъния и Сърбия постигнатите тарифи за електроенергията са съответно 37 и 38 евро/мВтч. Дори в Гърция, която традиционно е най-скъпият пазар поради включени допълнителни такси в борсовата цена, стойността тока за 9 февруари е по-ниска от тази в България – 50 евро/мВтч.

В Западна Европа пък енергията е още по-евтина – в Германия бяха постигнати стойности от 1.57 евро/мВтч, а във Франция – 14.7 евро/мВтч, като вероятно това е заради свръхпроизводството на вятърните централи, продиктувано от наближаващата буря “Киара”.

Сред причините за високата цена на тока в България пък е скъпо и неефективно въглищно производство на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, която има свободни мощности, но не работи.

Проблем е и липсата на достатъчна свързаност между българския и съседните пазари, което ограничава възможностите за внос на електроенергия.

“1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса “Задължение към обществото” е цената на електроенергията днес! Е, как ще ги стигнем германците?! Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия “Кремиковци” – ТЕЦ “Марица-изток 2″?”, написа в социалните мрежи председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Председателят на АИКБ Васил Велев пък публикува инфографика с цените на енергията в различните страни, под която написа: “БНЕБ, МЕ, БЕХ, ТЕЦ2? Няма срам, няма оставки?!”

Въпреки значително по-топлото време и понижено потребление на ток от началото на годината България се превърна от износител в нетен вносител на електроенергия заради високите цени на вътрешния пазар.

По данни на сайта https://www.energylive.cloud средната борсова цена на тока в България от началото на 2020 г. до 9 февруари е 51.81 евро/мВтч и е най-високата, ако не се взима предвид Гърция. Ако към българската цена се добави задължителната такса “Задължение към обществото”, стойността на тока ще надвиши с 5 евро гръцката.

Източник: capital.bg