Всяка година фондацията на бившия президент на САЩ Барак Обама и неговата съпруга Мишел Обама избира 30 лидери от Европа, Африка и Азиатско-тихоокеанския регион. Програма “Европа” идентифицира нововъзникващи лидери, работещи в правителството, гражданското общество и частния сектор, които са демонстрирали ангажимент за напредъка на общото благо. Програмата има за цел да изгради мрежа от иновативни и етични лидери на промяната, които се стремят да стимулират трансформацията в своите общности, като същевременно се развиват и подкрепят взаимно. Чрез основен набор от споделени ценности и лидерски умения, програмата се стреми да издигне ново поколение от граждански активни, положителни модели за подражание, които са готови да намерят решения на предизвикателствата в своите общности, държави, Европа и света.

В “Кохорта 2022”  попада и Любомила Йорданова, основател и изпълнителен директор на Plan A, която е и част от випуск 2019 в селекцията на Forbes  „30 под 30“.

В ролята си на социален предприемач и експерт в областта на борбата с климатичните промени, в рамките на шест месеца Йорданова ще  работи и обменя опит със свои колеги от мрежата на фондация „Обама“ по разнообразни въпроси.

генерал агрохимикали

„С нетърпение очаквам да надградя ползите, която дава Plan A на бизнеса, за ще можем заедно да управляваме прехода към устойчива икономика благодарение на знания. Сигурна съм, че ще науча как да стане това по време на програмата за лидерство“, каза изпълнителният директор на Plan A пред Forbes Bulgaria.

Любомила Йорданова не е първият български представител в лидерската селекция на фондация “Обама”. През 2018 г. друг социален предприемач и отличен в класацията на Forbes „30 под 30“ – Павел Кунчев, съосновател на TheGreats.co, Fine Acts и фондация „Герои на времето“, беше част от Obama Foundation Scholar към Колумбийския университет.

Снимка: Forbes Bulgaria