На 25-ти април (четвъртък) в градската концертна зала ще чуем именития виолончелист Димитър Фурнаджиев и талантливата млада пианистка Мила Михова, заедно със Симфониета-Враца, под диригентската палка на маестро Христо Павлов.

Програмата на концерта включва: Концерт за пиано №12 в ла мажор KV 414 от Волфганг Амадеус Моцарт и Рококо вариации за виолончело от Пьотр Илич Чайковски.

Концертът „Благородници“ на 25-ти април е част от музикалния цикъл на Симфониета-Враца „Европейска музикална пролет“, който нарастващо привлича интереса на врачанската публика, както и на почитатели на класическата музика от региона.

Билетите за концерта на 25.04 от 19.00 ч. в градската концертна зала са вече в продажба на касата в новия билетен център (до х-л „Хемус“).

Известният български виолончелист Димитър Фурнаджиев е възпитаник на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в класа на Светослав Манолов.

Носител е на редица отличия, сред които първа награда от националния конкурс “Св. Обретенов” и от Четвъртото общобългарско състезание за певци и инструменталисти. Следва сребърен медал и диплом на конкурса “Гаспар Касадо” (1973, Флоренция) и трета награда на “Пабло Казалс” в Будапеща.

В продължение на 16 години Димитър Фурнаджиев свири в Националния симфоничен оркестър на Испания, има издадени дискове с трио “Mompou” и преподава в консерваторията “San Lorenzo del Escorial Padre Antonio Soler”. Има редица записи в БНР и с Радио Будапеща, където записва Първия концерт на Дмитрий Шостакович със Симфоничния оркестър на Радио Будапеща.

Димитър Фурнаджиев борави добре и с думите – изявява се и като автор на монографични програми за Испанското национално радио и за радио “Сан Себастиян”. Изнасял е концерти в Унгария, Италия, Германия, Дания, Русия, Южна Америка, Чехословакия, България и Испания. Свири на собствен инструмент “Гуаданини” от 1750 г.

Мила Михова е възпитаник на Национално музикално училище „Любомир Пипков”, а в момента е студентка в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, в класа по пиано на проф. Борислава Танева, а по програма Еразъм – и в Музикална консерватория „Ференц Лист” във Ваймар, Германия, в класа по пиано на проф. Балаж Соколай.

Посещавала е майсторските класове на проф. Балаж Соколай, проф. Акилез Делавин, проф. Марина Плясова, Стефка Перифанова, Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Людмил Ангелов, Глория Кампанер, проф. Елена Ашкенази, проф. Александър Хинчев, проф. М. Моллова, проф. Л. Кербел, проф. В. Чучков.

Младата пианистка е лауреат на редица международни и национални конкурси за соло пиано, камерна музика и ученици акомпанятори, сред които Академичен конкурс на НМА „Панчо Владигеров” (2017) – специална награда за най-добро изпълнение на Морис Равел; VI международен конкурс за млади изпълнители „Димитър Ненов” (2016) – специална награда за най-добро изпълнение на Димитър Ненов; XLIII конкурс „Концертино” – Прага (2015) – трета награда; Х Международен конкурс „Франц Шуберт” (2015) – втора награда; Х международен конкурс „Албер Русел” (2014) – първа награда, и много други.

През 2014 г. Мила Михова е избрана да участва в престижния фестивал и майсторски клас за камерна музика „Musica Mundi”, Белгия, през 2016 г. участва в „Пиано академия” на о. Порос, а през 2017 г. – в Лятна академия „Master4Strings” в Пистоя, Италия.

Сред изявите й са още участие в Международния фестивал за съвременна музика „Pianisimo” (2013, 2017) както и в концерти, организирани от Културен дом „Витгенщайн” – Виена, от Къща музей „Панчо Владигеров”, от музей „Земята и хората”, БНР, НМУ „Любомир Пипков” и др.