Чернобил, мястото на най-голямата атомна авария в историята, три десетилетия след катастрофата се е превърнало в една изненадващо популярна туристическа дестинация. Но радиацията все още напомня за себе си сред пейзажа на Припят. Така че въпросът безопасно ли е вече там, продължава да бъде задаван.

Украинските власти отвориха зоната за посещения преди близо десетилетие, декларирайки, че там вече е достатъчно безопасно, но и че все пак посещенията ще бъдат стриктно регулирани. Оттогава вече хиляди туристи, привлечени от зловещия постапокалиптичен пейзаж, са посетили засегнатата зона. Около 100 евро излиза цената на едно посещение там, включваща транспорт, гид и всички необходими документи.

Както знаем радиацията при високи нива причинява сериозни увреждания на организма, болести, увеличаване на риска от рак и т. н. Всъщност всички хора по цялата Земя ежедневно биват облъчвани с радиация, защото тя е естествена част от природната среда. Самата планета генерира и излъчва радиация, живите организми дори излъчват радиация, а същевременно тук прониква и космическа радиация излъчвана от Слънцето и другите звезди. Средно един човек в САЩ е подложен на облъчване от 3 милисиверта (mSv, единица измерваща количеството енергия, погълнато от килограм биологична тъкан, равно по въздействие на погълнатата доза гама лъчение от 1 Gy) радиация годишно, което е прието за нормално ниво.

1063918056

Радиацията която излъчват медицинските рентгени при сканиране варира от под 1 mSv до около 20 mSv. Радиационни дози от 50 до 200 mSv могат да причинят хромозомни увреждания, а количества от 200 до 1000 mSv могат да доведат до критичен спад на броя на белите кръвни клетки. Сериозните радиационни заболявания започват към 2000 mSv, а смърт настъпва след няколко дневно излагане на 10 000 mSv. Скоро след аварията в Чернобил, някои от почистващите работници са били изложени на облъчване от 8000 до 16 000 mVs, еквивалента на 80 000 до 160 000 рентгенови снимки на гръдния кош. Това довежда до заразяването на поне 134 работници със сериозни радиационни заболявания и причинява смъртта на 28.

Когато чернобилският реактор експлодира, той изпуска смъртоносни количества радиация, но тя не се разпръсва толкова по околностите на централата поради атмосферните условия, силата и посоките на ветровете. Така че всъщност критичните точки на радиоактивно замърсяване се оформят доста далеч оттам. Дори и в евакуираните села радиацията не е равномерно разпространена и нивата могат да варират от улица до улица.

Руините на взривения реактор, които днес лежат под новият саркофаг, завършен през 2017 г., са все още силно радиоактивни и ще останат такива за поне още 20 000 години. Зоните, които са отворени за посетители и сега влизат в допустимите нива, явно са поели по-ниски дози радиация въпреки близостта си до реактора. Преди инцидента нивата на радиация в района на Чернобил са били по-ниски от средните за планетата, което може би е способствало за смекчаване на радиационния тласък от инцидента.

chernobylwildlife1-625x351

Въпреки това при посещенията има стриктни правила за безопасност и туристите са превеждани само през точно определени зони, като им е забранено да се отделят от тур водача си и да се скитат произволно из околността. Една стандартна еднодневна визита до Чернобил започва и завършва с преминаване през официален чекпойнт за дозиметричен контрол или за радиационно измерване, като по средата на тура има допълнителен радиационен чекпойнт. Посетителите не могат да пипат никакви структури или растения, нито да вземат или преместват какъвто и да било предмет от зоната. Не е препоръчително и да се сяда или разполага камера на земята.

ac10-JUN-Chernobyl

Чернобил днес е абсолютният лидер сред всички останали туристически дестинации в Украйна, който само за 2018 г. е приел над 60 000 туристи, без да броим учените, делегациите и журналистическите екипи. Представители на украинското министерство на туризма съобщават, че резервациите за май са нарастнали с 30%, както и че се очаква за летните месеци ръста да е още по-висок поради набралия популярност сериал на НВО за аварията. Между изоставените полуразрушени блокове и ръждясващите детски катерушки, встрани от маршрута за посещения, вече е избуяла гъста растителност и колкото и странно да е, животинският свят също е във възход откакто хората са напуснали това място. Популациите на лосове, сърни, благородни елени и диви прасета са достигнали същите нива, каквито са и в защитените резервати, а популацията на вълците в района на Чернобил е станала цели 7 пъти по-голяма отколкото е средната по резерватите и националните паркове.

Chernobyl, Nearly 30 Years Since Catastrophe

Това разбира се не означава, че радиацията се отразява добре на дивия живот, а че изглежда присъствието на хората му се е отразявало доста по-зле. Една страшна трагедия случила се преди три десетилетия сега се е превърнала в триумф за дивата природа и туризма в Украйна. Което само по себе си предизвиква достатъчно материал за размисъл.

Източник: Chronicle.bg