С началото на новите футболни сезони можем да бъдем сигурни, че всеки с надежда следи новините около трансферния прозорец. Има и логична причина, все повече спортни фенове се надяват, че мениджърите ще заложат на правилния състав и значително ще подсилят жестоките битки в първенството. Статистиката показва, че не винаги хората на тази позиция се съобразяват с желанията на своите фенове.

Все пак не трябва да забравяме, че има и причина – понякога говорим за сериозни суми, политиката на отбора, разнообразни защитни клаузи и други особени главоболия. И докато истинските мениджъри се опитват да открият правилната формула за този сезон, нека обърнем внимание на едно интересно предизвикателство – фентъзи лигата. В нея всеки запалянко може да влезе в обувките на виртуалния Алекс Фъргюсън и да създаде свой собствен фентъзи отбор.

Това предизвикателство се намира в онлайн платформата на букмейкъра Палмс Бет и спрямо мнението на играчите, обновената платформа наистина заслужава вниманието си. В следващите редове ще разкажем малко повече за нея, а за пълния спектър от възможности можем да разберем от това ревю, където присъстват и други интересна информация и  информация за останалите разнообразните спортни дисциплини. Фентъзи лигата по своя смисъл е възможност за всеки играч да създаде въображаем отбор, възползвайки се от стартов бюджет. Свободата за създаване на футболен отбор може да се случи с между 5 и 15 играча.

Изборът на игра може да се състои, както от една футболна среща, така и до цял сезон. Разбира се, амбициите на мениджърите, които с удоволствие биха копирали един реален отбор, са охладени, защото правилото позволява да се използват до три играча от даден отбор, все пак трябва да има равенство и удоволствие от играта. А с тази клауза ще можем да разберем кои наистина усещат пулса на играта и кои са тук за бързата печалба – втората е възможна, но все пак не трябва да забравяме, че говорим за забавление.

Със създаването на отбора ще трябва да се следи и представянето на избраните играчи. Ето защо присъства и специална секция за точкуване. Именно в нея можем да разберем как играчите генерират точки за своя отбор. Например ако избраният футболист изиграе целият мач, той носи една точка на своя мениджър. Ако отбележи попадение носи четири точки. Вратарското спасяване носи половин точка.

Съществуват и отрицателни точки, които идват с пропусната дузпа, жълт картон и дори слабото представяне на вратаря може да коства трупането на отрицателни точки. Практически всеки сценарий е съобразен и точно това прави тази игра толкова забавна. Все пак не трябва да забравяме, че тук се стремежът е доставянето на колкото се може по-реалното изживяване на истински мениджър.

Присъстват и спасителни смени за онези случаи, в които избраният титуляр не стартира мача. За целта ще трябва да бъде от същия отбор и на заменяемия играч, да играе на същата позиция и цената му да е същата с тази на заменения играч. По този начин винаги мениджърът ще има играч, с който да стартира мача и няма да бъде ощетен по никакъв начин. Веднъж щом отборът е изграден, всеки мениджър може да се състезава с останалите във виртуални стаи.

Всяка стая има стартово самоучастие с определена сума и накрая победителят взима 80% от натрупаната сума. Това е правилото за стаите с определен брой играчи, тези с неопределен брой играчи ще разпределят въпросните проценти спрямо първите трима победители – съответно 50% отиват за първия в класирането, 20% отиват за втория, а третия мениджър получава 10% от печалбата.

Една приятна подробност е, че феновете вече могат да създават фентъзи отбори и в английското първенство. Там правилата са идентични. По-важното е, че всеки мениджър може да разполага с повече от един отбор, все пак наличието на две първенства носи своите плюсове. И най-важното е, че това е игра, която освен забавление може да донесе и значителни печалби на почитателите, които могат да се похвалят с особен нюх към играта.