На необикновена находка са попаднали археолози в Помпей, градът, погребан при изригване на вулкана Помпей през 79 г. след Христа.  Археолозите са се натъкнали на магазин за топли храни и напитки със стенописи, за който се предполага, че представлява древния еквивалент на фаст-фууд на римските минувачи, пише CNN.

Известен като термополиум, латинската дума за продавач на топли гозби, магазинът е открит в обекта Regio V на археологическия парк, който все още не е отворен за обществеността, и е открит в събота.

Следи от почти 2000-годишна храна бяха открити в някои от дълбоките теракотени делви, съдържали гореща храна, която продавачът е излагал пред клиентите в плот с кръгли дупки.

Предната част на плота е украсена с ярко оцветени фрески, някои от които изобразяват животни, които пък са част от съставките в продаваната храна, като пиле и две патици, висящи с главата надолу.

„Това е изключителна находка. За първи път разкопаваме цял термополиум“, каза Масимо Осана, директор на археологическия парк в Помпей.

Археолозите са открили също украсена бронзова купа за пиене, известна като патера, керамични буркани, използвани за готвене на яхнии и супи, колби за вино и амфора.

Помпей, на 23 км (14 мили) югоизточно от Неапол, е бил дом на около 13 хиляди души, когато е бил погребан при изригването на вулкана.

„Нашият предварителен анализ показва, че фигурите, нарисувани на предната част на плота, представляват, поне отчасти, храната и напитките, продавани там“, разказва Валерия Аморети, антрополог на разкопките.

В контейнерите са открити следи от свинско, риба, охлюви и говеждо месо, откритие, което антрополога нарича „свидетелство за голямото разнообразие от животински продукти, използвани за приготвяне на ястия“.

Около две трети от 66-хектарния (165 акра) древен град е разкрит. Руините са открити едва през XVI век и организираните разкопки започват около 1750 година.

Рядкото свидетелство за живота в римския град, Помпей е една от най-популярните забележителности в Италия и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.