Една от най-атрактивните туристически дестинации в Северозападна България – Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра, отбеляза своя девети рожден ден. Комплексът е изграден по Проект „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра”, реализиран от Община Мездра през периода 2011-2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Празненствата започнаха още в ранните часове на 1 юли, когато на панорамната площадка източно от крепостта почитатели на July Morning посрещнаха заедно първото юлско слънце под звуците на лятна музикална селекция. През целия ден домакините бяха подготвили интересни занимания за деца и възрастни, които завършиха с тренировка по Fit Jumping (аеробика на батут), проведена от Цветина Петрова, която има идеята да провежда такива занимания в комплекса два пъти седмично.

Официалното честване на рождения ден на АК „Калето“ се състоя на 2 юли. „Днес празнуваме девет години от прераждането на това място, към което изпитваме огромна любов, каза при откриването на празника кметът на Мездра Иван Аспарухов. Имаме още много работа, една част е свързана с доизграждането на т. нар. „Врата към Северозапада“, която ще служи за отправна точка на всеки турист към красотите на нашия край. Важното обаче е да мечтаем. Ако нямаме мечти – няма да остаряваме, а децата няма да порастват. Защото тук животът тече вече повече от 7 000 години и със сигурност на хората, които са обитавали това място, никак не им е било лесно. Но са оцелявали заедно!“.

Музикален поздрав към присъстващите отправиха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие – гр. Мездра, след което гостите имаха възможност да видят Поетично-живописния спектакъл „Благодатните творчески енергии на думите и цветовете”, представен от Клуб по публична реч при СУ „Иван Вазов“ с ръководител Николай Савов и да разгледат художествените изложби на Снежана Петрова и Светла Дамяновска. Най-малките пък се забавляваха на воля с игри и танци, подпомагани от аниматорска група „Мамчето с децата“.

Празничната програмата допълниха мини пленер по живопис, в който представители на Групата на мездренските художници трябваше в рамките на 3 часа да нарисуват пейзажи малък формат с изгледи от комплекса, и уъркшоп по най-кратката поетична форма – апѐва, воден от Светла Дамяновска, председател на Литературен клуб „Христо Ботев“ при НЧ „Просвета 1925“.

Накрая беше изтеглена томбола с много награди. Специалната награда – реплика на златен аурѐус с лика на римския император Александър Север, намерен при археологическите разкопки на крепостта „Калето“, спечели литераторката Тодорка Василева.

Текст и снимки: Павел Петров, Община Мездра