На 10-ата Неделя след Петдесетница, в която Българската православна църква възпоменава едно от най-скръбните библейски събития – Отсичане главата на св. Пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан, в мездренското село Брусен честваха 90 години от основаването на Народно читалище „Светлина-1931“. 

Честването започна с водосвет в местния храм „Св. Йоан Кръстител“, отслужен от енорийския свещеник на селото Пламен Кръстев. В края на службата отец Пламен припомни накратко мъченическата смърт на последния от старозаветните пророци, прославен от Иисус Христос като „най-голям между родените от жени“ и благослови миряните. 

По-сетне в двора на детската градина се състоя юбилейно тържество. „Читалищата са живият извор на българския дух пред вековете, подчерта в словото си Мария Мишева, секретар-библиотекар на НЧ „Светлина-1931“. За нас винаги е било важно да запазим своите позиции и традиции, защото, освен хранилище на местния бит и култура, читалището е център, който се развива с бързо темпо, за да може да съхрани своето минало и да надгради своето бъдеще.“ 

Приветствие към жителите и гостите на Брусен отправиха кметът на селото Георги Николов и кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Поздравителен адрес поднесе кметският наместник на съседното село Царевец Маргарита Петкова. 

Със ставане на крака и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на бившите кметове Иванка Вълкова и Константин Христов, починали през тази настоящата година. 

На сцената се изявиха Женската певческа група „Детелина“ и Детският танцов състав при НЧ „Светлина-1931“, подрастващата вокална изпълнителка Ивайла Калинова, младите рецитатори Петър Комитски и Цветан Михайлов, Танцовите клубове „Мераклии“ от с. Ребърково и от с. Брусен. Най-възрастният участник беше 75-годишната акордеонистка Цветанка Костова, която е родена в сливенското село Боров дол, родителите й са от Згориград, но от повече от четвърт век живее в с. Брусен и е ръководител на Женската певческа група „Детелина“.  

Аплодисментите на публиката заслужи също шармантната артистка Катя Тошева, преподавател и хореограф в столичното „Kāya Dance School“, която пресъздаде магията на класическите индийски танци. 

По случай 90-годишнината от създаването на НЧ „Светлина-1931“ Читалищното настоятелство връчи на над 30 дългогодишни читалищни дейци почетни грамоти за принос в развитието на читалищното дело и за съхраняване на българските традиции и обичаи. Всички участници в празничната програма получиха благодарствени грамоти, а най-малките – и детски образователни книжки. 

Накрая всички седнаха на обща трапеза и опитаха от вкусната бобена курбан чорба, приготвена от майстора готвач Елза Първанова. За доброто настроение на празнуващите се погрижи виртуозът на клавишните музикални инструменти Цветомир Дамянов.