Възрастта не е повод да превърнем ежедневието си в тегоба и да си наложим крайни ограничения

Времето има една категорична способност – и тя е да върви напред, с безмилостна скорост при това. Когато сме по-млади, ние често сме склонни да подценяваме въпросите за бъдещето, а теми като пенсионното осигуряване или избягваме, или запазват своето имагинерно звучене.

Реалността обаче предполага да вложим минимални усилия сега, за да се радваме на спокойни старини. Защото животът не приключва с настъпването на зрялата възраст, нито е повод да превърнем ежедневието си в тегоба, под натиска на крайни ограничения.

Сигурно сте склонни да се съгласите? А какво правите Вие, за да постигнете целта си?

Ето 5 стъпки, които могат да Ви бъдат полезни по пътя:

  1. Пенсионна консултация

Да, вероятно още сте далеч от този момент, но той ще настъпи толкова бързо и неусетно, че ще сте искали някой да Ви подскаже да действате веднага.

Необходимо е просто да се свържете със специалисти в сферата на пенсионното осигуряване, които да Ви разяснят модела на системата, функционираща у нас, какви принципи следваме и как са уредени те в кодекса, както и да набележите стратегия за постигане на оптимален пенсионен доход.

Това е напълно възможно чрез балансиране на осигуровките според личните доходи, избор на подходящ фонд за допълнително осигуряване, изчисления за прогнозна пенсия преди настъпване на датата и т.н.

2. Поучете се от опита на успешните хора

Характерното за тях е, че те винаги успяват да се справят с непредвидени ситуации, включително и с разходите покрай тях. Изглежда печелят достатъчно? Или може би разполагат със средства наготово?

Не се заблуждавайте. Повечето от тях посрещат текущите си нужди, но и спестяват около 20 процента от дохода си.

Ако този подход не се превърне във Ваш приоритет, не очаквайте особено ярки резултати във времето.

3. Ясна визия и цели

И като заговорихме за приоритети, цялостната Ви концепция трябва да е изградена на базата на основната Ви визия и поставените цели.

Ако това е ясно, придържането към нея се превръща в съществен елемент. Тя напълно естествено се явява като главен приоритет за бюджета Ви, независимо дали той е семеен или личен. Или както казват някои финансови експерти, плащайте първо на себе си!

4. Приложение за контрол върху разходите

Как ще действате в случая, зависи от предпочитанията Ви.

Вече има толкова приложения, които също могат да Ви бъдат от полза, стига да сте привърженици на дигиталния свят. И една опростена таблица в ексел може да изпълни мисията, стига да се фокусирате върху следенето и контрола на разходите.

А това определено е ключов детайл! Само така ще знаете къде харчите повече от нужното, кога сте склонни да преминавате лимитите и как да преодолеете тези подводни камъни.

5. Предайте го на децата си

Разбира се, че тази стъпка може да не окаже своето влияние директно върху Вашия живот след години.

Това все пак е изключително важно! Като родители, ние имаме отговорност към наследниците си, а все по-ясно е, че финансовата грамотност не се усвоява в училище.

Спестеното от Вас се използва като ресурс и от децата Ви, вложеното в собственост ще бъде ценно и за тях, а бихте искали те да го опазят и да се отнасят разумно, когато се касае за паричните въпроси, инвестициите и бъдещето им развитие.

Вече сте на прав път, а ако сте в процес на търсене на опитни финансови експерти – посетете уникалната платформа Creiport.bg и стартирайте своята стратегия за спокойни старини.