Нека си го кажем направо – живеем в забързано общество. В бързането си твърде често оставяме съня на заден план.

Но това е грешен подход. Сънят има огромен ефект върху това как се чувствате през деня, а храненето играе роля за това колко добре спим. Храната е пряко свързана със серотонина, ключов хормон, който – заедно с витамин В6, В12 и фолиева киселина – спомага за здравословния сън. Опитайте се да консумирате храни, които успокояват тялото, повишават нивата на серотонин и ви подготвят за спокоен сън.

Ето няколко храни, които да ви помогнат да започнете по пътя към съня.

1. Сложни въглехидрати

Яжте пълнозърнест хляб, зърнени храни, пълнозърнеста паста, крекери и кафяв ориз. Избягвайте прости въглехидрати, включително бял хляб, тестени изделия и сладкиши като бисквитки, торти, сладкиши и други сладки храни. Те намаляват нивата на серотонин и не спомагат за добър сън.

2. “Постни” протеини

Постните протеини включват нискомаслено сирене, пилешко, пуешко и риба. Тези храни са с високо съдържание на аминокиселината триптофан, която повишава нивата на серотонин. От друга страна избягвайте високомаслени сирена, пилешки крилца или пържена риба. Те отнемат повече време за храносмилане и могат да ви държат будни.

3. Полезни за сърцето мазнини

Ненаситените мазнини не само ще подобрят здравето на сърцето ви, но и ще подобрят нивата на серотонин. Примерите включват фъстъчено масло (прочетете етикета, за да сте сигурни, че фъстъците са единствената съставка) и ядки като орехи, бадеми, кашу и шам фъстък. Избягвайте храни с наситени и трансмазнини, като пържени картофи, картофен чипс или други закуски с високо съдържание на мазнини. Те намаляват нивата на серотонин.

4. Напитки

Някои напитки могат да насърчат или попречат на съня. Добра, успокояваща напитка за пиене преди лягане би било топло мляко (майка ви беше права) или билков чай ​​като лайка или мента. Що се отнася до напитките с кофеин, препоръчвам на всеки, който има затруднения да спи, да консумира последната чаша до 14 часа. Кофеинът може да повлияе на хората по различен начин и дори най-малкото количество стимулант може да ви държи будни.

5. Пресни билки

Пресните билки могат да имат успокояващ ефект върху тялото. Например градинският чай и босилекът съдържат химикали, които намаляват напрежението и насърчават съня. Опитайте да си направите домашен сос за паста с градински чай и босилек. Лесно е да се направи, а домашните сосове са с по-ниско съдържание на захар в сравнение с купените от магазина версии. Избягвайте обаче билки като червен пипер или черен пипер през нощта, тъй като те имат стимулиращ ефект.

Леки храни, предизвикващи сън

  • Опитайте банан с нискомаслено кисело мляко.
  • Яжте нискомаслена извара с няколко 100% пълнозърнести крекери.
  • Намажете с фъстъчено масло 100% пълнозърнести бисквити.
  • Насладете се на ябълка със сирене моцарела на пръчици.