Националният ден на почерка е създаден от Асоциацията на производителите на инструменти за писане през 1977 г. Мотивът им е да насърчават потреблението на химикалки, моливи и хартия за писане.

23 януари е избран, тъй като това е рожденият ден на Джон Ханкок – първият човек, подписал Декларацията за независимост.

Въпреки че технологията ускорява процеса на писане и прави комуникацията поефективна в световен мащаб, има какво да се каже, за да се напише нещо от ръка.

Независимо дали става въпрос за дневник, бележки или дори писмо до някого, актът на писане с химикал и хартия е изключително тактилна и търпелива практика.

По-лесно е да се научи нещо, когато се преписва информацията на ръка. Това е един от най-ефективните начини да се запамети. Факт е, че в процеса на писане върху хартия, се стимулира част от мозъка, наречена ретикуларни активираща система (PAC).

Тази система е един вид филтър за всичко, което трябва да се обработи от мозъка и физическият акт от писане на ръка автоматично извежда написаната информацията като най-важна.

По-лесно е да се формулират мисли. Много известни писатели предпочитат да пишат романите си на ръка, отколкото на компютър или пишеща машина. Най-малкото, така те правят първите скици на творбите си, преди да ги прехвърлят на компютър за понататъшна обработка.

Смята се, че при писането на ръка мислите идват по-бързо и по-леко. Освен това, скоростта на вашето писане съответства приблизително на скоростта на вашите мисли.

При писането на ръка не се разсейвате. Компютърът, който стои пред вас, може да се нарече “убиец на време”. Приложения като социални мрежи или развлекателни портали лесно отвличат вниманието.

Разбира се, интернет може да ви даде пет минути почивка, за да изгледате забавен клип примерно и да ви помогне да работите още по-продуктивно след това. Но ако работите върху сериозен труд, такива паузи могат да бъдат катастрофални.

Мислите ви не губят яснота и острота при писането на ръка, то е обучение не само за китката, но също така и за мозъка. Актът на писане развива двигателните умения и остротата на паметта. Нещо повече, тя помага да поддържате умствената активност и  яснота независимо от напредването на възрастта. А символите, написани на ръка, независимо дали това е бележка или китайски йероглиф, се запомнят по-добре от тези, написани на компютър