Българите и румънците са пазарували най-малко в интернет сред гражданите на страните членки на ЕС през 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Само 21 на сто от сънародниците ни са прибягвали до електронната търговия миналата година, но все пак делът им е нараснал значително спрямо 2008 г., когато едва 3% от българите са пазарували онлайн, пише Investor.bg.

Това поставя страната ни на предпоследно място в ЕС след Румъния, където само 20% от хората разчитат на електронната търговия за покупките си. Българите пазаруват в интернет предимно дрехи и спортни стоки – 76% от сънародниците ни са поръчвали такива стоки онлайн миналата година. По този показател страната ни дори е на първо място в ЕС заедно с Холандия и Малта. Малко след нас са румънците със 73%.

Общо 33% от българите са поръчвали онлайн стоки за дома през миналата година, а следващи по популярност са онлайн резервациите за пътувания и настаняване с 21%.

Само 14 на сто от българите са си поръчвали храна по интернет миналата година, а 15 на сто са пазарували електроника онлайн.

Последни по популярност са книгите и списанията – само 10 на сто от българите са правили подобни поръчки в интернет миналата година.