Международният ден на шахмата се отбелязва на 20-ти юли  от 1966 г. в чест на годишнина от основаването в Париж през 1924 година, на Международната шахматна федерация (FIDE), която има над 160 страни членки.

Международната структура е изградена от националните шахматни организации и отговаря за организацията на шахматни първенства на световно и континентално ниво.

Организира Шахматните олимпиади и световните шахматни първенства, изчислява личния рейтинг на шахматистите ЕЛО, определя шахматните правила, дава званията майстор, международен майстор и гросмайстор за мъже и жени и назначава съдиите.

ФИДЕ е основана на 24 юли 1924 г. в Париж. През 1989 г. е призната за международна организация, а през 1999 г. и от Международния олимпийски комитет (МОК).

От 1995 г. насам президент на ФИДЕ е Кирсан Илюмжинов, който е и президент на Република Калмикия.
През 2006 г. във ФИДЕ членуват 161 държави. През 1972 г. бюрото на БФШ (Българска федерация по шахмат) е изправено пред дилемата да остави в ЕРСК старата система или да се съобрази с възприетата вече от ФИДЕ.

След разисквания и противоречиви мнения системата за индивидуалните коефициенти е въведена като компромисен вариант. За спортните звания са приети индивидуални коефициенти, а за масовия шахмат остават условните показатели.

Така БФШ става първата национална федерация, която възприема системата на проф. Ело за индивидуални коефициенти. През изминалите години организацията и отчетността на системата ЕЛО у нас се утвърждава.

Веселин Топалов е сред най-добрите в света.