„Драги ми Смехурко,

Поздрав най-сърдечен от мен и от мойте славни патиланци!

Твой приятел вечен: Весел Патиланчо“

                                     – Ран Босилек „Патиланско царство“

Ран Босилек е псевдоним на Генчо Станчев Негенцов, български писател, поет и преводач. Роден на 26 септември 1886г. в Габрово. Завършва Априловската гимназия в Габрово (1904г.) и известно време след това работи като учител (1904 – 1908). Следва славянска филология и право в Софийския университет (1908 – 1910), завършва право с докторат в Брюксел, Белгия (1916г.). Известно време е адвокат, но обичта му към децата става причина да започне да пише за тях.

Участва в редактирането на списание „Светулка“, редактира вестник „Врабче“. Редактор е в издателство „Хемус“, където се издава сп. „Детска радост“ – едно от най-известните детски издания в България. Председателства Дружеството на детските писатели. Членува в Съюза на българските писатели. Ран Босилек е един от създателите на художествено оформената детска книга в България.

Умира на 8 октомври 1958 година в София.

Ран Босилек е един от авторите, които съчетават рядката дарба на лирика и прозаика. Голямото му по обем творчество за деца е представено в десетки отделни издания и сборници.