Около една трета от тропическите африкански растения са заплашени от изчезване, показва ново проучване, предаде Би Би Си, цитирано от БГНЕС.

Голяма част от Западна Африка, Етиопия, както и обширни райони на Танзания и Демократична република Конго са най-тежко засегнатите райони, които ще загубят около 40 процента от разнообразието на растенията си.

Рисковите видове включват дървета, храсти, билки и дървесни лози. Заплахите включват обезлесяване, растеж на населението и изменение на климата, твърдят учените.

„Биоразнообразието предоставя безброй ползи за хората, а загубата на разнообразието застрашава нашето бъдеще“, заяви водещият изследовател д-р Томас Куврюр от Френския национален институт за устойчиво развитие.

Загубата на биоразнообразие ще бъде особено проблематична в тропическа Африка, “регион с невероятно многообразие, но с големи социални и политически предизвикателства и очакван бърз растеж на населението през следващите десетилетия”, добави той.

Резултатите от проучването, публикувано в списанието „Сайънс Адвансес“, се основават на ревизиран метод за оценка на риска от изчезване на видове.

Официалните оценки на изчезването на видовете са записани в Червения списък на застрашените видове, публикуван от Международния съюз за опазване на природата.

До момента са оценени почти девет от 10 видове бозайници и две трети от видовете птици, но по-малко от 8% от съдовите растения (цъфтящи растения и повечето други растения, с изключение на мъховете и водораслите).

Изследователите използваха подобен, но по-бърз метод за оценка на вероятния риск от изчезване на повече от 20 000 растителни вида.

Те откриха, че 33% от видовете са застрашени от изчезване, а друга една трета от видовете вероятно са редки, и потенциално могат да бъдат застрашени в близко бъдеще.

Това се дължи главно на човешки дейности като обезлесяване, промени в използването на земята, растеж на населението, икономическо развитие и изменение на климата, посочват те.