Самотата е често срещано състояние при всички зрели хора, като цели 33%  от хората, или един на всеки трима души, се определя като самотен. Статистиката показва, че тя е изключително вредна: уврежда мозъка и имунната система, води до депресия, а в някои случаи и до самоубийство.

Самотата води до преждевременна смърт?

Оказва се, че самотата може да доведе до преждевременна смърт със същата вероятност, с която действа и пушенето. Ако човек се чувства самотен, стресът става част от ежедневието му, за който дори сънят не помага особено – дори и да сте се наспали, не се усещате достатъчно отпочинали през деня. В сравнение с предишните десетилетия, броят на самотните хора  се е увеличил значително по света. Последните тенденции засягат далеч не само възрастните – самотата засяга деца в детската градина и ученици в началните класове.

Кои са най-успешните методи за справяне със самотата?

Ново изследване е проучило най-успешните методи за справяне със самотата. Оказва се, че най-успешният начин за нейното преодоляване е да промените перспективата си за света около вас. Когато свързвате “провалите” не със собствената си неспособност. Свързвайки неуспехите с обстоятелствата, тогава ставате много по-устойчив на превратностите на живота и излизате от състоянието на самота.