Ако сте в настроение за почивка и сте си взели няколко дни отпуск, или пък сте решили да оползотворите уикенда, то Банско е една чудесна дестинация, която да посетите. Целогодишно курортът предлага различни атракции и активности, от които всеки турист може да избере най-подходящите за себе си. Всеки решил да почива, може да открие множество къщи за гости и хотели в Банско, където да отседне. Особено през студените дни, градът е притегателен център за любителите на ски и други зимни спортове, тъй като предлага отлични условия. Ако не сте почитатели на екстремните забавления, а вместо това искате да се потопите в автентичната обстановка и да научите повече за местена култура, истории и обичаи, ето кои са местата в Банско, които непременно трябва да разгледате:

Духовно-исторически център „Свети Паисий Хилендарски”

Банско е културно и духовно средище от Възраждането и е родно място на много значими личности от българската история. Отец Паисий Хилендарски – автор на един от най-стойностните трудове, съхранили българския дух във времена на чуждо владичество – също се предполага, че е роден в Банско. На мястото, където историците смятат, че се е намирала родната му къща, днес се издига монумент, посветен на светеца. Духовно-исторически център „Свети Паисий Хилендарски” отваря врати през 2008 г. Посетителите могат да видят точно копие на неговата килия в Хилендарския манастир, където той пише “История славянобългарска” и да се потопят в една различна атмосфера. Това определено  е едно от местата в града, което си струва да посетите.

Църквата “Св. Троица”

Църквата “Св. Троица” е един от известните символи на планинския град. Тя е построена през далечната 1835 г., благодарение на дарения от местните жители. Мащабните размери на храмовия комплекс дълго време му отреждат мястото на най-големия храм в България, преди построяването на Катедралата “Св. Александър Невски”. Построяването на толкова голяма църква, във време, когато българската държава не е фигурирала на картата и решенията са се вземали от османските управници, е било истинско предизвикателство. Благодарение на щедростта на банскалии, находчивостта на тогавашния кмет Лазар Герман, църквата е изградена и вече повече от век напомня за подвига на местните жители.

Безименният град

Безименният град е една от известните археологически забележителности, която се намира около Банско – на около 4 км. в посока Добринище. Там са открити основите на древен град, за който обаче археолозите до този момент не разполагат с много информация. Според една от популярните хипотези, той датира от XVI-XVII в. преди н.е. и е бил населяван от предци на траките. Любопитен факт е, че при разкопките е открита и гробница, а скелетите в нея принадлежат на много високи хора – около 2м. Ако имате възможност да посетите мястото, ще може да се насладите на хубава природа и  интересна история, а също и да посетите параклиса “Св. Никола”.

Някоя от автентичните механи или ресторанти

Всеки пътешественик, рано или късно се уморява, затова трябва да презареди с вкусни ястия. Банско е едно от местата, известно със своята традиционна кухня. На някои места, рецептите за гозбите се предават през поколения и са запазили автентични вкус от едно време. Ако до сега не сте опитвали известната банска капама или чомлек, те са много питателни и подходящи за студеното време навън. Местните жители със сигурност ще Ви посъветват да опитате и от най-популярното мезе в този край – Банския старец. Всички тези ястия чудесно се комбинират с червено вино, което допълва вкуса им, а също така ще Ви помогне да се сгреете в минусовите температури.

Това бяха няколко предложения за места, които непременно да посетите, ако сте решили да прекарате известно време в Банско. Перлата на Пирин наистина има с какво да впечатли посетителите и всеки гост на града ще намери там забавленията и развлекателните дейности, които наистина му харесват. Не се колебайте, а стягайте багажа за следващото приключение!