Група учени от международния проект SALSA успяха да достигнат до загадъчното езеро Мерсер,

което е разположено под ледовете на Антарктика на дълбочина повече от километър, съобщава порталът Gizmodo. Според специалистите изследването ще даде рядката възможност за изучаване на биологията и химичните процеси в изолираните екосистеми на Земята. Езерото Мерсер е с площ 140 квадратни километра. Изследователите стигнали до недрата му с помощта на сондажна платформа чрез подаване на гореща вода под налягане.

Към настоящият момент групата учени подготвя апаратурата

за подробно изучаване на структурата на водата. По време на извършването му ще бъдат направени видеозаписи във водоема. Въпреки, че по-голямата част от изследванията ще се правят на място, подробният анализ на пробите, които ще се вземат вероятно ще отнеме много години, отуелязва сайтът. При това специалистите

не изключват и вероятността да намерят форми на живот, които „векове не са виждали слънце“.

„Ние не знаем какво ще намерим. Ние на този етап просто се учим. Та все пак това е само втория опит да се направи такова нещо.“, заявява професор Джон Приску, който е учен от университета в щата Монтана и главен научен сътрудник на проекта SALSA. По думите му изучаването на езерото Мерсер ще позволи на учените да запълнят важен момент в разбирането за историята на Антарктика.