Ако някой каже сега, че ще кара Коледа в Сърбия,

или послъгва, или няма предвид да е скоро. Западните ни съседи просто празнуват Рождество Христово по Юлианския календар, т.е. на 7 януари. Но пък е удачно тези дни да отпътуват нататък хората, на които никак не им е коледно. Могат да ги съпроводят и тези, на които просто им е писнало от толкова предпразнична шарения. Там все още я няма.

Ако пък съвсем, ама съвсем на някого не му отърва

и иска да отиде вдън гори Тилийски заради коледните песнички по радиото, рекламите по телевизията, светлинките по прозорците на отсрещните жилищни сгради, и за него има изход. Било през Терминал 1 или Терминал 2. Може да отпътува към Монголия и Тайланд, където официалната религия е будизъм и 25 декември не е нищо повече от един обикновен ден.

В Саудитска Арабия обаче е строго забранено да се празнува Коледа.

През 2013 година там дори били задържани 40 души по обвинение в „заговор за празнуване на Коледа“. В Сомалия е в сила национална забрана за честване. Християните там се събират и празнуват тайно въпреки, че това наистина си е сериозен риск. В Северна Корея празникът също е забранен, но ограничението не е само за него. Там изобщо не са разрешени религиозни практики, които изрично не са одобрени от държавата. Всеки, които не се съобрази с това, рискува да попадне зад решетките.

В Япония Коледа не е забранена,

но пък се смята за най-обикновен ден. Нямат си даже ваканция по този повод, защото християнството там не е доминиращата религия. В комунистически Китай положението е подобно, но по други подбуди. Та, ако вече дори белезниците ви изглеждат по-приятни от коледната шумотевица, Марая Кери, картичките, с които вече са започнали да ви поздравяват в социалните мрежи, светлинките или щурането по магазините, имате вариант.

А когато всичко тук приключи, ще се върнете щастливи и доволни.