Стотици приятели и почитатели на литературата и изкуствата участваха в инициативите, организирани по случай Световния ден на книгата и авторското право.

Вълнуващата среща с авторката на „Пасиансът на архангелите“ Мария Лалева, пренесе гостите в света на любовта, прошката, спасението, израстването. Това са и основните въпроси, които вълнуват героите в книгата. Дълго след края на представянето Мария Лалева говори с хорат за болките и раните, за обичта и предначертаните срещи.

За малките приятели на библиотеката отвори врати Великденска работилница, с историята на малката Мария, живяла преди 100 г. в града и едно вълшебно пиле – укарина. Децата се пренесоха в стара празнична Враца – с благотворителните сказки, пролетните балове и великденския панаир. С помощта на библиотечните специалисти те успяха да сътворят истинска празнична украса – боядисваха яйца, направиха поставки за тях, рисуваха и се запознаха със специалната техника – декупаж. Тийнейджърите твориха в пиксел арт работилницата манга герои по свои избор. Технологията бе непозната за младежите и макар и лесна на пръв поглед, всъщност се оказа, че изисква търпение и концентрация. Всеки от участниците имаше възможност да работи над свой книгоразделител, който да си вземе и довърши вкъщи.

За финал всички приятели на библиотеката имаха възможност да се насладят на филма „Петя на моята Петя“ – история вдъхновена от ярката личност на Петя Дубарова.