Директорът на Медицинския факултет на университета Джордж Вашингтон твърди, че мозъкът на възрастния човек е много по-практичен, отколкото се смята.
В тази възраст взаимодействието между лявото и дясното полукълбо на мозъка става хармонично, което разширява творческите ни възможности. Ето защо сред хората над 60 години можете да намерите много хора, които току-що са започнали своята творческа дейност.
Разбира се, мозъкът вече не е толкова бърз, колкото е бил в младостта. Въпреки това придобива гъвкавост. Следователно с възрастта сме по-склонни да вземаме правилни решения и сме по-малко изложени на негативни емоции. Пикът на човешката интелектуална активност настъпва около 70-годишна възраст, когато мозъкът започва да работи с пълна сила.
С течение на времето количеството миелин в мозъка се увеличава, вещество, което улеснява бързото преминаване на сигнали между невроните. Поради това интелектуалните способности се увеличават с 300% в сравнение със средните.
Интересен факт е също, че след 60 години човек може да използва 2 полукълба едновременно. Това ви позволява да решавате много по-сложни проблеми.
Професор Мончи Ури от университета в Монреал смята, че мозъкът на възрастния човек избира път, който консумира по-малко енергия, елиминира ненужното и оставя само правилните възможности за решаване на проблеми. Проведена е анкета, в която участват различни възрастови групи. Младежите били много объркани по време на тестовете, докато тези над 60 взеха правилните решения.
Сега нека да разгледаме характеристиките на мозъка на възраст между 60 и 80 години. Наистина са розови.
ХАРАКТЕРИСТИКИ НА МОЗЪКА НА ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК.
1. Невроните в мозъка не умират, както казват всички около вас. Връзките между тях просто изчезват, ако човек не се занимава с умствен труд.
2. Разсеяността и забравянето възникват от прекомерната информация. Следователно не е нужно да се фокусирате целия си живот върху ненужни дреболии.
3. От 60-годишна възраст, когато взема решения, човек не използва само едното полукълбо на мозъка, както младите хора, а и двете.
4. Извод: ако човек води здравословен начин на живот, подвижен е, има устойчива физическа активност и е напълно умствено активен, интелектуалните способности НЕ намаляват с възрастта, те просто РАСТЕ, достигайки пик на 80-90 годишна възраст.
ЗДРАВОСЛОВНИ СЪВЕТИ:
1) Не се страхувайте от старостта. 2) Стремете се към интелектуално развитие. 3) Научете нови занаяти, правете музика, научете се да свирите на музикални инструменти, рисувайте картини! Танцувайте!
4) Интересувайте се от живота, срещайте се и общувайте с приятели, правете планове за бъдещето, пътувайте възможно най-често.
5) Не забравяйте да отидете в магазини, кафенета, представления.
6) Не мълчете сами, това е пагубно за всички.
7) Бъдете позитивни, винаги живейте със следната мисъл: “всичко хубаво е още пред мен!”
ИЗТОЧНИК: New England Journal of Medicine.