По-дълги горещи вълни през лятото, продължителни периоди на силни валежи и наводнения – това е бъдещата прогноза за климата на страните в Северното полукълбо, в случай че целите за ограничаване на глобалното затопляне не бъдат постигнати, сочи анализ на списание “Нейчър клаймът чейндж”.

“Изследването ни показа, че ако светът се затопли с 2 градуса по Целзий над доиндустриалните нива, може да има значителна промяна в летните условия в сравнение със сегашните” – твърди ръководителят на изследването Петер Пфлайдерер от  университета “Хумболт”.

Екстремните прояви на времето ще вредят по-осезаемо на здравето и екосистемите, като ще сложат своя негативен отпечатък и върху развитието на селското стопанство и икономиката. Последователните дни със силни валежи пък ще увеличат риска от наводнения на много места.

Световните температури вече са се повишили с градус по Целзий, а са на път да надхвърлят и 3 градуса по Целзий, ако държавите не изпълнят своя ангажимент по ограничаване на парниковите си емисии.